În apropierea aniversării a jumătate de an de la instalarea în Biroul Oval, ratingul pozitiv al lui Trump a scăzut de la 42%, cât avea în luna aprilie, la 36%, iar procentul celor care dezaprobă prestația magnatului la Casa Albă a ajuns, în total, la 58%. Aproape toți nemulțumiții au exprimat un „dezacord puternic” față de modul în care omul de afaceri a știut să gestioneze situația de la Washington, adică un nivel care nu a fost atins în timpul foștilor președinți Bill Clinton și Barrack Obama, nemaiîntâlnit din al doilea mandat al lui George W. Bush.
Aproape jumătate (48%) dintre americani văd postura țării în lume ca fiind una slăbită în ultimele luni, în comparație cu cei 27% care susțin că SUA și-a întărit leadership-ul pe mapamond. Cu toate că unul dintre aspectele cu care Trump s-a promovat în campania electorală a fost capacitatea sa de a obține acorduri și înțelegeri care să avantajeze țara, majoritatea participanților la studiu susține că nu are încredere în abilitățile sale de a negocia cu liderii străini, cu atât mai puțin cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Doar puțin peste o treime dintre cetățenii Statelor Unite susțin că au încredere „într-o mare măsură” în șeful statului la acest aspect. În ceea ce privește întrebarea specifică referitoare la raporturile Trump-Putin, aproximativ 2 din 3 americani susțin că nu au mare încredere în președintele lor, iar 48% spun că nu au încredere în el „deloc”.
Percepțiile referitoate la rolul Rusiei în contextul alegerilor prezidențiale care au avut loc în 2016 și o posibilă intruziune în favoarea lui Donald Trump înclină mai ales în direcția ideii că ar fi existat o oarecare imixtiune, cu toate că, la fel ca în multe alte domenii, se remarcă o divizare foarte clară.
Astfel, 60% dintre americani consideră că Rusia a încercat să influențeze rezultatul alegerilor, față de 56% în aprilie. Circa 44% suspectează o interferență rusească și cred că Donald Trump a beneficiat de pe urma eforturilor depuse de Kremlin, iar aproximativ 4 din 10 persoane sunt de părere că membri ai echipei de campaniei a actualului președinte au ajutat intenționat Rusia să facă demersuri pentru schimbarea scorului la urne, cu toate că cifrele s-au schimbat doar sensibil față de primăvară.
Săptămâna trecută, presa americană a făcut publică informația potrivit căreia Donald Trump Jr. și alți doi membri din staff-ul de campanie al magnatului s-au întâlnit cu o avocată rusă sub promisiunea că vor obține informații compromițătoare despre Hillary Clinton, fiind înștiințați că acțiunea face parte dintr-un efort al guvernului rus de a-l ajuta pe Trump să ajungă la Casa Albă.
Întrebați despre această descoperire, mai mult de 6 din 10 americani au spus că întrevederea a fost nepotrivită, iar doar un sfert au considerat că nu e nimic în neregulă. În plus, 52% dintre cei chestionați sunt de părere că încearcă să împiedice investigațiile privind implicarea Rusiei pe această temă, față de 56% în iunie.