Poroșenko afirmă la Chișinău că face totul pentru a împiedica scenariul transnistrean în Ucraina
Poroșenko i-a spus lui Corman că „este foarte conștient de circumstanțele conflictului transnistrean” și „face totul pentru a împiedica un astfel de scenariu în Ucraina”, citat de președinție într-un comunicat.
Cei doi au discutat despre situația din estul Ucrainei, o zonă în care separatiști proruși dețin controlul asupra unei părți a regiunilor Donețk și Lugansk, dar și despre cooperarea dintre cele două foste republici sovietice și alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din Republica Moldova.
„Ei au acordat o atenție specială soluționării situației din estul Ucrainei”, se arată în comunicat. Corman a subliniat că Chișinăul susține „ferm” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, îndemnând la „soluționarea pașnică a situației din estul” țării, iar Poroșenko a insistat asupra rolului important al cooperării interparlamentare în vederea consolidării relațiilor ucraineano-moldovene și a sugerat inițierea unor contacte la nivelul grupurilor de preietenie din cadrul celor două legislative.
Implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (UE), mai ales în ceea ce privește armonizarea cadrelor legislative ale celor două țări cu cerințele UE, a fost alt subiect abordat în cursul reuniunii, potrivit aceleiași surse.
Președintele ucrainean și-a exprimat totodată încrederea în succesul alegerilor parlamentare care au loc peste zece zile, declarându-se „sigur că vor confirma opțiunea europeană a poporului moldovean”. El a amintit că 80% dintre ucraineni au susținut forțele politice proeuropene în alegerile de la 26 octombrie.
„Rezultatul în acele alegeri nu este doar victoria voastră. Este și a noastră, pentru că prioritatea Ucrainei și (Republicii) Moldova este aceeași, și anume integrarea europeană”, i-a spus Corman, îndemnându-i pe moldoveni să fie la de hotărâți ca ucrainenii.
Pe de altă parte, Poroșenko a reiterat, într-o conferință de presă pe care a susținut-o joi în capitala moldoveană, necesitatea respectării Acordurilor de la Minsk cu privire la soluționarea conflictului armat din Donbas și necesitatea continuării politicii de sancționare a Rusiei.
El a subliniat că țara nu se confruntă cu un conflict intern, răspunzând unor jurnaliști care l-au întrebat care sunt perspectivele soluționării conflictului armat din estul țării.
„Ne confruntăm cu o agresiune externă din partea Rusiei”, a declarat Poroșenko. E a subliniat că „trupele rusești au invadat teritoriul ucrainean” și și-a exprimat „recunoștința față de comunitatea internațională și țările care ne ajută să rezistăm acestei agresiuni”.
Președintele Ucrainei a mai declarat că, în opinia sa, există mai multe căi și „formate” de stabilizare a situației din estul țării.
„Acordurile de la Minsk pot servi ca una dintre fundații. În acest sens este necesară respectarea strictă a acordurilor, prin oprirea luptelor, închiderea frontierei, eliberarea prizonierilor, încetarea furnizării de armament către teroriști, începerea negocierilor politice și organizarea unor alegeri libere în regiunile Donețk și Lugansk”, a declarat Poroșenko, reluând puncte din planul de pace.
„Sunt optimist și cred că vom putea să ajungem la un compromis, să începem negocieri politice și să soluționăm această problemă”, a continuat el. „În același timp, este necesar să fie continuată politica de sancționare, nu cu scopul de a pedepsi pe cineva, ci de a asigura că fiecare dintre părți își îndeplinește obligațiile”, a îndemnat șeful statului ucrainean la Chișinău.