Poroșenko l-a destitut pe ministrul ucrainean al Apărării Valeri Gheletei

Publicat: 12 10. 2014, 23:33
Actualizat: 28 09. 2018, 20:42

„Președintele Petro Poroșenko a dat curs cererii de demisie a ministrului Apărării Valeri Gheletei”, considerat unul dintre apropiații săi și numit în acest post pe 3 iulie, subliniind că „a venit timpul să schimbe conducerea ministerului”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul președinției

Poroșenko va prezenta luni, în Parlament, numele candidatului care-l va înlocui pe Gheletei și le va cere deputaților să aprobe alegerea pe care o va face marți.

„Sper că votul va avea loc marți”, a subliniat Poroșenko, citat în comunicat.

Această decizie – care intervine după remanierea conducerii grănicerilor, al căror fost comandant a fost criticat pentru corupție și lipsă de acțiune față de insurgenții proruși, și după crearea unui Comitet însărcinat cu informațiile secrete – urmează să permită „conslidarea capacității de apărare a țării”, potrivit aceleiași surse.

După ce armata a obținut succese relative în estul rebel al țării, forțele ucrainene – care desfășoară în această regiune, începând din aprilie, o operațiune „antiteroristă” – au suferit o serie de înfrângeri sângeroase, în urma mobilizării, potrivit Kievului și Occidentului, a unor trupe din armata rusă în zonă, în august.

Influentul săptămânal ucrainean Dzerkalo Tyjnia i-a reproșat în ediția de sâmbătă lui Gheletei că a condus, pe 24 august, marea defilare militară din centrul Kievului, organizată cu ocazia aniversării independenței, în pofida faptului că a fost avertizat cu o zi înainte despre intrarea masivă a unor trupe rusești în Ucraina.

Publicația îl citează pe generalul Petro Litvin, comandantul din acea perioadă al trupelor din sectorul respectiv, care afirmă că i-a trimis ministrului, pe 23 august, rapoarte „despre unități rusești care au trecut frontiera și se îndraptă către (localitatea ucraineană) Amvrosiivska”.

Potrivit ziarului, lipsa de acțiune a lui Gheletei față de aceste evenimente a condus la drama de la Ilovaisk, unde forțele ucrainene au fost încercuite și unde a avut loc o baie de sânge.

Kievul a recunoscut în mod oficial moartea a 108 militari în bătălia care a durat peste o săptămână, dar potrivit presei bilanțul ar putea să fie de două ori mai mare.

Guvernul și separatiștii au încheiat pe 5 septembrie un armistițiu, cu participarea Moscovei.

De atunci, confruntările armate au scăzut în intensitate, dar continuă în mai multe enclave de rezistență, ca aeroportul de la Donețk, provocând pierderi grele în rândul armatei ucrainene și a civililor.