Premierul portughez Antonio Costa a avertizat, joi, că ţara sa se află într-o etapă „groaznică” a pandemiei de coronavirus, parţial din cauza relaxării măsurilor restrictive dintre Crăciun şi sfârşitul anului, dar şi din cauza agresivităţii noii tulpini a virusului, detectată în Marea Britanie.
Potrivit presei portugheze, aproximativ jumătate din cazurile de COVID-19 în regiunea capitalei Lisabona sunt infecţii cu această tulpină britanică.
În acest context, autoritățile au decis să impună restricții privind plăcările în afara țării pentru toți cetățenii săi, după ce numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 a explodat în ultimele zile.
Numai joi, Portugalia, care are 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat un nou record zilnic de 303 morţi şi 16.432 de noi infectări.
Guvernul va adopta măsura limitării deplasărilor în exterior ale cetăţenilor naţionali în următoarele 15 zile. Cu unele excepţii, vor fi limitate plecările cetăţenilor naţionali pe cale aeriană, terestră sau fluvială”, a declarat în Parlament ministrul Administraţiei Interne, Eduardo Cabrita, citat de Agerpres.
Anunţul a fost făcut la încheierea unei dezbateri în urma căreia a fost aprobată prelungirea stării de urgenţă şi care va cuprinde noi măsuri antiepidemice, precum închiderea frontierelor cu Spania, cum s-a mai procedat anul trecut, în perioada 17 martie – 1 iulie.
Portugalia a înregistrat miercuri, 20 ianuarie, un nou record zilnic de infectări cu Covid-19, contaminările crescând cu aproape 50%, în timp ce tulpina britanică a noului coronavirus continuă să se răspândească, informează Agerpres, care citează AFP.
Astfel, numărul de cazuri noi a crescut la 14,647 faţă de 10,455, cu o zi înainte, conform informaţiilor furnizate de autorităţile sanitare portugheze.
După ce a relaxat restricţiile impuse cu prilejul sărbătorilor de sfârşit de an, guvernul socialist a trebuit să impună vinerea trecută măsuri de izolare generalizate, fără să ajungă totuşi să închidă şcolile, ca în primăvara anului trecut.
Dar, având în vedere rata de răspândire a virusului, tot mai mulţi epidemiologi solicită o înăsprire urgentă a măsurilor, începând chiar cu închiderea şcolilor.
Trebuie să ascultăm oamenii de ştiinţă. În şcoli se instalează un climat de frică”, a afirmat preşedintele Asociaţiei naţionale a directorilor de şcoli, Filinto Lima.