Administraţia Americană a Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) ia în calcul avertizarea populaţiei cu privire la faptul că vaccinul anti-Covid produs de compania Johnson&Johnson poate duce la creşterea riscului apariţiei unei afecţiuni neurologice rare, cunoscută sub numele de sindromul Guillain-Barré (SGB).
Autorităţile federale de reglementare din SUA au constatat că riscul de a dezvolta acest sindrom este scăzut, dar rata este de trei până la cinci ori mai mare în rândul persoanelor vaccinate anti-COVID cu serul produs de compania Johnson&Johnson faţă de populaţia generală, informează The New York Times.
Potrivit unor surse apropiate de FDA, citate de Mediafax, acesta ar fi fost unul dintre motivele pentru care vaccinul anti-COVID Johnson&Johnson a fost privit cu neîncredere în Statele Unite, producţia fiind oprită temporar la începutul anului 2021.
Cât privește vaccinurile Pfizer sau Moderna, nu au fost identificate legături cu sindromul Guillain-Barré. Cei doi producători de ser anti-COVID utilizează o tehnologie diferită în producţia dozelor de vaccin.
Sindromul Guillian-Barré apare atunci când sistemul imunitar luptă cu celulele nervoase, provocând slăbiciune musculară şi chiar paralizie, precizează FDA.
În România au fost vaccinate până acum 4.828.068 de persoane, din care 4.662.084 cu schema completă. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunţă că, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, pe teritoriul României au fost administrate 348.832 de doze Johnson&Johnson.
De asemenea, au fost utilizate 7.225.887 de doze Pfizer BioNTech, 721.410 de doze Moderna şi 845.191 de doze AstraZeneca.