Prima pagină » Știri externe » Potrivit unor zvonuri, Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, ar fi în comă sau ar fi decedat. Teheranul infirmă informațiile false

Potrivit unor zvonuri, Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, ar fi în comă sau ar fi decedat. Teheranul infirmă informațiile false

Potrivit unor zvonuri, Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, ar fi în comă sau ar fi decedat. Teheranul infirmă informațiile false
Sursa Foto: Profimedia

Surse apropiate regimului de la Teheran susțin că liderul suprem iranian, Ali Khamenei, l-a desemnat pe al doilea fiu al său pentru a-l succeda la conducerea Iranului. Liderul Suprem ar fi abdicat înainte să moară. 

Potrivit altor zvonuri, liderul suprem iranian ar fi fost în comă sau ar fi decedat.

UPDATE – Prin publicarea unei fotografii, Teheranul infirmă zvonurile

Potrivit Times of Israel,  Iranul a publicat cu cinci ore în urmă  o fotografie a Liderului Suprem, ayatollahul Khamenei, realizată în cursul zilei de ieri. Fotografia a fost dată publicității ca urmare a răspândirii unor rapoarte pe scară larg pe rețelele de socializare și publicații de presă care susțineau că ar fi fost în comă, fie ar fi murit și fiul său ar fi fost deja nominalizat drept noul lider al Iranului într-o întâlnire secretă.

Imaginea îl arată în biroul său în timp  ce vorbea cu ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani, care a fost rănit la Beirut în atacurile din septembrie împotriva grupării teroriste Hezbollah. Ambasadorul și-a pierdut un ochi după ce i-a explodat pagerul.

Sursa Foto: Profimedia

Sursa Foto: Profimedia

UPDATE – Economic Times:  Ayatollahul ar fi în comă

Economic Times scrie că liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei , ar fi în comă.

Știrea inițială: O întâlnire secretă și fără precedent a Adunării Experților

Raportul indică faptul că, pe 26 septembrie, 60 de membri ai Adunării Experților din Iran s-au reunit la cererea lui Ali Khamenei într-o ședință excepțională și fără notificare prealabilă. Ei au fost instruiți să ia imediat o decizie privind succesiunea, sub strictă confidențialitate.

Deși inițial au existat opoziții față de decizie și de proces, adunarea a ajuns în final la un acord unanim pentru a-l desemna pe Mojtaba ca succesor, în urma insistențelor liderului suprem și ale reprezentanților săi, care ar fi inclus și amenințări directe.


Adunarea a hotărât să mențină decizia secretă, temându-se de proteste publice ample. Membrii au fost avertizați să păstreze confidențialitatea, cu riscul unor repercusiuni grave în caz de scurgeri de informații. Detaliile întâlnirii au fost ținute sub tăcere timp de cinci săptămâni.

Pregătirea lui Mojtaba pentru succesiune

Îngrijorările legate de proteste derivă din natura nedemocratică a procesului, accentuată de desemnarea prealabilă a celui de-al doilea fiu al lui Khamenei pentru acest rol. În ultimii doi ani, Mojtaba a fost pregătit pentru conducere, având un rol tot mai activ și central în luarea deciziilor regimului iranian.

Deși nu are experiență și nu a ocupat funcții oficiale în guvern, numirea sa a devenit inevitabilă. Surse apropiate întâlnirii susțin că liderul suprem ar putea preda frâiele puterii fiului său în timpul vieții sale, pentru a asigura o tranziție lină și a preveni opoziția așteptată după moartea sa.

Primele zvonuri

Teheran l-ar fi ales în secret pe Mojtaba Khamenei, al doilea fiu al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, drept viitor conducător al țării, a raportat sâmbătă Iran International, un canal media internațional în limba persană cu legături cu opozanții regimului iranian.

Conform raportului, Mojtaba ar putea prelua funcția chiar înainte de moartea tatălui său, în vârstă de 85 de ani, despre care se zvonește că suferă de o boală gravă, potrivit Ynet. Ieri au circulat zvonuri despre decesul liderului suprem al Iranului, ulterior infirmate. Alte surse susțin că liderul suprem al Iranului ar fi în comă.

Născut în 1939, Ali Khamenei se află la conducerea Iranului din 1989, de la moartea primului ayatollah, Ruhollah Khomeini, venit la putere după Revoluția Islamică din 1979.


Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: RĂZBOI Israel – Hamas&Hezbollah, ziua 402. Summit la Riad pe seama crizei din Orientul Mijlociu

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele