Prima pagină » Știri externe » Povestea a doi SPIONI ruși recuperați de Moscova în marele schimb cu Occidentul / Instruiți ani de zile pentru a imita limba și manierele străinilor

Povestea a doi SPIONI ruși recuperați de Moscova în marele schimb cu Occidentul / Instruiți ani de zile pentru a imita limba și manierele străinilor

Povestea a doi SPIONI ruși recuperați de Moscova în marele schimb cu Occidentul / Instruiți ani de zile pentru a imita limba și manierele străinilor
Soții Artem Dultsev și Anna Dultseva | Foto – The Insider

Spionii ruşi eliberaţi într-un schimb de prizonieri cu Occidentul şi-au povestit viaţa sub o identitate falsă, spunând că au ascuns totul de copiii lor, până în punctul de a-şi uita limba maternă, informează AFP.

Cuplul a fost arestat în decembrie 2022 în Slovenia, unde trăiau din 2017 cu pașapoarte argentiniene, sub numele de Ludwig Gisch și Maria Rosa Mayer Munos, împreună cu cei doi copii ai lor.

Miercurea trecută, ei au fost condamnați de justiția slovenă la un an și jumătate de închisoare pentru „spionaj și falsificare de documente”, o sentință echivalentă cu perioada petrecută deja în detenție. A doua zi, au fost primiți ca eroi la Moscova de președintele Vladimir Putin, după ce au fost eliberați în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri dintre Moscova și Occident de după Războiul Rece.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse, Anna Dulțeva a dezvăluit că le-a spus copiilor adevărul doar în avionul care îi ducea în Rusia: „Le-am spus copiilor că suntem ruși, că ei sunt ruși și că ne cheamă Dulțev.”

Potrivit Kremlinului, soții Dulțev erau „ilegali” ai serviciilor de informații rusești, agenți adormiți care construiau o biografie falsă de-a lungul anilor. Aceștia nu au vorbit niciodată cu copiii lor în rusă, ci doar în spaniolă. Vladimir Putin i-a întâmpinat pe aeroport cu un „buenas noches”, iar Anna Dulțeva a mărturisit că îi este încă dificil să vorbească limba maternă.

Sub acoperire, „nu mai gândești în limba ta, te controlezi constant, iar când am ajuns (în Rusia), ne-am dat seama că nu mai putem vorbi” rusă, a explicat ea. În timpul interviului, jurnalistul rus a menționat că cei doi agenți „s-au întâlnit într-o discotecă, s-au căsătorit și apoi au dispărut: munca lor începea.”

Tot potrivit jurnalistului, Anna Dulţeva, originară din Nijni Novgorod, ţinea o galerie de artă în Slovenia, iar soţul său, originar din Başchiria, a înfiinţat un ”start-up informatic”.

Dulţevii şi-au crescut copiii precum catolicii hispanofoni. Ei vor descoperi acum ce este borşul, a comentat jurnalistul rus.

În timpul detenţiei, Artiom Dulţev a menționat  că un agent îi vizita cu regularitate şi i-a ”transmis salutări”  de la Vladimir Putin.

În acest reportaj, fiica lor Sofia a spus primele vorbe pe care le-a învăţat în rusă.

”Am două bunici, Rusia este foarte frumoasă”, a spus ea, încurajată în spaniolă de mama sa. ”Cea mai importantă pentru noi este familia, iar familia este ţara noastră”, a declarat Artiom Dulţev.

Soţia sa a spus că simte o „mare recunoştinţă” faţă de Vladimir Putin şi că împreună cu soţul său va continua să „servească Rusia”.

Imigranții ( sau ilegalii cum mai sunt numiți) sunt cei mai valoroși spioni ai Rusiei, instruiți ani de zile pentru a imita limba și manierele străinilor și apoi trimiși în străinătate în misiuni care pot dura zeci de ani. Orice spionaj implică înșelăciune, agenții fiind nevoiți să mintă pe toată lumea din jurul lor timp de ani de zile, inclusiv pe proprii copii.

Dmitri Peskov a explicat vestea pe care soții Dulțev au dat-o copiilor lor în avion ca fiind o parte inevitabilă a statutului de ilegal.

Cuplul Dulțev sunt doar ultimii dintr-un lung șir de „ilegali“  ruși din istoria de un secol a programului care trec prin procesul complicat și dureros de a le dezvălui copiilor lor că întreaga lor educație a fost o minciună.

CITEȘTE ȘI:

Cel mai mare schimb de PRIZONIERI între Occident și Rusia, după Războiul Rece. „Kremlinul recuperează SPIONI, asasini, hackeri, escroci”

Abandonul Rusiei de la principiul unu la unu în schimbul de PRIZONIERI și prețul pentru Krasikov. Analist: „Memento dur pentru lumea REPRESIUNII ruse”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele