Povestea din spatele „dubei albe” a românilor care „fură copiii” din Franța. Regizor: „Ne-am întrebat cum să arătăm ceva ce nu se vede: zvonuri”
Un documentat subtitrat Radioscopy of a rumor, regizat de Jean Bulot și scriitorul Christophe Boltanski, urmărește psihoza care a cuprins anumite orașe din Île-de-France în anul 2019, când locuitorii susțineau că au văzut romi din România „furând copii pentru a le lua organele”. În videoclipurile postate pe Snapchat, tinerii se filmau insultând și bătând membrii comunității de romi din România.
Totul a fost greșit, dar panica din jurul poveștii cu „duba albă” a fost amestecată cu rasism nestăpânit și 37 de atacuri fizice, fără a lua în calcul insultele zilnice, relatează publicația stiridiaspora.ro.
„Există o grămadă de explicații”, detaliază Jean Bulot, conform sursei citate, „ceea ce explică de ce este dificil de urmărit originea zvonului”. Dorința de a-și apăra grupul -„auzim voci pe rețelele de socializare care îndeamnă să ne protejăm copiii” – se amestecă, din nefericire, cu „plăcerea de a-și putea revărsa violența cu sentimentul că este legitimă”. Mai este vorba despre „prade” care sunt, de asemenea, „ușoare”, deoarece „se adresează doar rar la poliție”.
Poliția a trebuit să vorbească oficial pentru a pune capăt acestei violențe de grup. Articolele publicate în presă nu au fost suficiente. „Această poveste arată și cu degetul distanța anumitor populații de mass-media tradițională, chiar și neîncrederea față de acestea”, precizează Jean Bulot. „Rețelele Snapchat și WhatsApp au servit drept sursă de informații. Am auzit influenceri de mici dimensiuni jurând pe ceea ce au cel mai drag că au fost martori la răpiri, înainte de a încuraja să pedepsească romii”, explică sursa citată.
O nouă posibilă „scânteie”
Acest documentar prezintă alternativ mărturii și fotografii care arată suburbii tăcute. Calmul după furtună. „Ne-am întrebat cum să arătăm ceva ce nu se vede: zvonuri”, explică Jean Bulot.
Acest zvon, care a fost o scânteie pentru ură, nu a dispărut din păcate. Luna trecută, o tânără din Franța a lansat un videoclip în care susține că a scăpat de a fi răpită de „un român”. Mărturia ei fără cap și coadă a devenit virală și cuprinde aceleași ingrediente ca în anul 2019: fapte neverificabile, folosirea rețelelor sociale, rasism latent.