Prima pagină » Știri externe » Povestea fetiței de 10 ani care a vrut să facă PACE între Statele Unite și Rusia

Povestea fetiței de 10 ani care a vrut să facă PACE între Statele Unite și Rusia

Povestea fetiței de 10 ani care a vrut să facă PACE între Statele Unite și Rusia

Samanthei Smith i-au plăcut de mică scrisorile. În vara anului 1977, pe când era doar o elevă de școală generală în Manchester, statul Maine, SUA, i-a scris scris Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a, felicitând-o pentru cei 25 de ani de domnie.

A primit un răspuns de la una dintre doamnele de onoare ale M.S., care i-a mulțumit pentru frumosul mesaj.

Cine a fost Samantha Smith

În 1983, la vârsta de 10 ani, Samantha era îngrijorată din cauza tensiunilor iscate în timpul Războiului Rece între Statele Unite și URSS, cu un risc ridicat privind amenințarea unei confruntării nucleare.

Lena Nelson a scris despre povestea fetiței de 10 ani care a vrut să facă pace între Statele Unite și Rusia în „Cel mai tânăr ambasador al Americii: povestea Războiului Rece a mesajului durabil de Pace al Samanthei Smith”.

La sugestia mamei sale, Jane, Samantha a așternut pe hârtie câteva gânduri și i-a scris noului lider al Uniunii Sovietice, Yuri Andropov.

„Felicitări pentru noul loc de muncă” ea a scris. „Mi-am făcut griji că Rusia și Statele Unite vor intra într-un război nuclear… Aveți de gând să votați pentru a avea un război sau nu?!”, a întrebat micuța în finalul scrisorii.

În final, ea a avut o singură rugăminte: „PS – vă rog să scrieți înapoi!.

Samantha Smith a mers împreună cu tatăl ei la un OP și a expediat scrisoarea către Palatul Kremlin, Moscova. „Am fost  surprinsă să aflu că ștampila pentru o scrisoare expediată spre URSS costă 40 de cenți, 20, cât era în mod obișnuit”, și-a amintit ea.

Scrisoarea micuței Samantha, publicată în  Pravda

Acela a fost momentul care i-a schimbat viața Samanthei pentru totdeauna.

După ce s-a aflat că scrisoarea micuței Samantha a fost publicată de Partidul Comunist rus în ziarul Pravda, mass-media americană și nu numai au apărut brusc la ușa familiei Smith, cerând să afle mai multe despre fata care a vrut să facă pace între SUA și URSS.

„Cel mai tânăr ambasador al Americii”, a fost eticheta pusă elevei din Maine.

„Au fost echipe de televiziune din Anglia, Australia, Germania și Bulgaria. Un fotograf a călătorit de la Paris pentru a face fotografii familiei pe veranda din față. Rușii și-au trimis și ei o echipă de televiziunem, după ce au primit permisiunea specială de a călători în SUA. Dar, când americanii au auzit că rușii vin să o filmeze pe Samantha, au vrut să vină și ei”, a scris Nelson în cartea „Cel mai tânăr ambasador al Americii: povestea Războiului Rece a mesajului durabil de Pace al Samanthei Smith”.

La 25 aprilie, Samantha Smith a primit o scrisoare de la Yuri Andropov însuși, care îi o asigura de dorința sa de pace în întreaga lume și o invita pe ea și familia ei în Rusia.

„Deși sceptici cu privire la adevăratele intenții ale liderului sovietic, Jane și Arthur au crezut că mesajul era autentic”, notează Nelson în carte.

În curând, fiecare rețea TV din America se lupta pentru un interviu cu eleva Samantha Smith. Fetița a apărut în „Nightline”, cu Ted Koppel, și în „The Tonight Show”, cu Johnny Carson.

În iulie, același an, familia Smith a plecat pentru 2 săptămâni în Uniunea Sovietică, vizitând Moscova, Leningradul și tabăra pionierilor sovietici din Artek. De acolo, a zburat spre Japonia pentru a vorbi la Simpozionul Internațional pentru copiii secolului 21, la Kobe.

Destinul teribil al unui copil care voia pace în lume

Samantha a strălucit ca un fascicul de Soare într-un moment în care relațiile dintre SUA și URSS erau tot mai întunecate de la an la an.

Însă, o tragedie fără margini a lovit în acele momente.

După o călătorie la Londra, unde a filmat un episod din „Lime Street”, Samantha și tatăl ei se pregăteau să aterizeze cu avionul pe micul aeroport din Auburn-Lewiston, Maine. Dintr-o dată, aeronava s-a apropiat prea repede de sol, coborând în ceață și pe o ploaie ușoară.

La mai puțin de 1000 de kilometri de pistă, avionul a lovit pământul cu botul, oprindu-se într-o râpă. Toate cele opt persoane de la bord au murit pe loc, inclusiv Samantha și tatăl ei.

Copila care visa la pacea mondială între America și Rusia a murit la vârsta de 13 ani, scrie The New York Post.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și