Povestea migrației, spusă din sens opus. Channel 4 prezintă un britanic care a decis să se mute în România

Povestea migrației, spusă din sens opus. Channel 4 prezintă un britanic care a decis să se mute în România
Publicat: 05/01/2014, 16:51
Actualizat: 29/07/2014, 19:11

Veri minunate, chirii mici și un nivel bun de trai. Acestea au fost câteva dintre motivele pentru care un britanic în vârstă de 22 de ani a decis să se mute în București după ce și-a terminat studiile, scrie Channel 4. Jurnaliștii britanici încearcă să spună povestea migrației România-Marea Britanie din sens opus – o abordare diferită în această perioadă dominată de frica unei „invazii” de muncitori români și bulgari în Marea Britanie, odată cu ridicarea restricțiilor de pe piața muncii, la 1 ianuarie 2014.

„Motivul inițial pentru care am venit în România este probabil puțin siropos”, povestește tânărul Johnny Masefield, originar din Irlanda de Nord. Prietena lui și-a făcut repede o carieră în România, așa că, odată ce a absolvit facultatea, a venit și el pe urmele ei, chiar dacă nu știa mai nimic despre România. În primul an, nu a reușit să își găsească un loc de muncă. Acum, are un job foarte bun, spune el, la o multinațională din București, și stă împreună cu iubita lui în chirie.

„Suntem foarte fericiți în România, ne place viața noastră de aici”, spune tânărul. Întrebat de jurnaliști ce îi ține pe el și prietena lui în România, în condițiile în care mulți români și-ar dori să plece din țară, a răspuns că două motive importante sunt verile calde și nivelul de trai. În privința ultimului avantaj, Masefield punctează că se descurcă mult mai bine cu un salariu de începător în București decât ar face-o în Londra.

Comparație costuri România/Marea Britanie

„Pentru această țară, avem salarii chiar decente, comparate cu media anuală – și chiar cu așteptările mele -. Am venit aici imediat după facultate, fără niciun fel de experiență”, mai spune Johnny Masefield, după care accentuează cheltuielile foarte mari din capitala londoneză față de cea românească. Deși salariile sunt mai mari în Marea Britanie, odată plătite toate facturile, rămâi cu mult mai puțin decât în București, arată el. În plus, corporațiile din București chiar sunt interesante de oameni tineri, spre deosebire de Londra.

„Costurile de trai sunt considerabil mai mici aici, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care ne place viața aici”, adaugă bărbatul.

Despre românii pe care îi cunoaște vs. tiparele din presa britanică

Comentând pe marginea dezbaterii despre migranții români din Marea Britanie și toate stereotipurile cu care au fost asociați în anumite segmente ale presei din Regat, spune că, din cât a apucat să cunoască el românii, nu se încadrează în tiparele în care au fost puși cu forța în ultimul an: „Cei mai mulți dintre oamenii cu care interacționez eu – prieteni de la muncă, tineri profesioniști – nu se încadrează deloc în aceste stereotipuri. Sunt oameni deștepți, sistemul de educație este bun aici, sunt universități și mulți tineri moderni care vor să facă ceva bun în viață”.

Masefield le-a mai spus jurnaliștilor britanici că nu știe niciun român care să vrea să se mute în UK odată cu ridicarea restricțiilor pentru noi pe piața muncii. Știe, în schimb, români care s-au stabilit în Marea Britanie cu mult înainte de 1 ianuarie 2014: „Un vecin de-ai mei s-a mutat în UK cu prietena lui, care este studentă. S-au dus acolo acum un an, iar el câștigă bani curățând toalete. Preferă să facă asta decât să ceară ajutoare sociale”.

Johnny Masefiled le-a mai spus jurnaliștilor de la Channel 4 că românii au fost jigniți și uimiți de titlurile bombastice și discriminatorii din presa britanică pe tema migrației: „De ce fac englezii atât de mult tam-tam din asta? E ca și cum s-ar fi așteptat la 20 de milioane de români care să apară cu mâinile întinse, așteptând bani, la 1 ianuarie”.

Ironia face ca, în apogeul dezbaterii despre muncitorii români și bulgari din tabloidele britanice, chiar să se fi vorbit de riscul ca 29 de milioane de cetățeni ai celor două state membre (populația însumată, deci) să se ducă în Marea Britanie.

Într-un interviu acordat gândul cu ocazia deschiderii pieței muncii în Regatul Unit și alte opt state membre ale UE care au ținut restricțiile până în ultimul moment, parlamentarul Keith Vaz a vorbit tocmai despre oameni ca Johnny Masefield, britanici care au decis să se mute în România. Vaz, președinte al Comisiei pentru Afaceri Interne din parlamentul britanic și oficialul care i-a așteptat la aeroport pe primii români ajunși în Anglia în 1 ianuarie 2014, a avut și un sfat pentru români și britanici deopotrivă: „Cred că românii din Marea Britanie ar trebui să continue să fie cetățeni model aici, când își aduc contribuția față de țara noastră. Iar britanicii din România să fie cetățeni model. Așa putem lucra împreună ca țări”. Interviul integral, AICI.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Doi soți au cumpărat o casă veche în Franța și au făcut o descoperire uluitoare...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
Dieta STRICTĂ pe care o respectă Maia Sandu. Ce mănâncă zilnic președinta Republicii Moldova, pentru...
Ce salariu are un român din Germania, după 6 ani de muncă: "E corectă viața?...
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
Noul SUV Suzuki Vitara este interensat... DETALIUL care însă ar putea bloca vânzările
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Tsunami în România? Declarații neașteptate ale seismologilor
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Pentru prima oară în ultimii 130 de ani, Muntele Fuji nu are zăpadă