Povestea noului lider politic al Cehiei: Andrej Babis, miliardarul eurosceptic acuzat de fraudă care a promis să guverneze țara ca pe o afacere

Publicat: 23 10. 2017, 21:13

Pentru publicul larg, Babis este un personaj care intrigă, un lider politic comparat cu Donald Trump și cu Silvio Berlusconi: este al doilea cel mai bogat om din Cehia, are o soție cu 20 de ani mai tânără decât el, are tendințe autoritare, con­duce un imperiu agrochimic – Agrofert, un con­glo­merat care se numără printre cei mai mari angajatori din Cehia -, este un magnat media, este un fost comunist într-o Cehoslovacie umilită de armata rusă, presupus colaborator cu poliția secretă și un politician cu o atitudine față de Rusia lui Putin neclară. Și nici măcar nu este ceh la origine.

ANO, partidul lui Babis, a câștigat detașat, alegerile parlamentare de la sfârșitul săptămânii trecute din Cehia cu o platformă anti-establish­ment, eurosceptică și anti-imigrație. Însă marșul lui Babis prin campania electorală nu a fost lipsit de emoții: imunitatea parlamentară i-a fost re­trasă și este anchetat pentru fraudă cu fonduri UE. Preluarea funcției de premier l-ar putea salva de o pedeapsă penală.

Babis are experiență la guvernare. A fost ministru de finanțe în guvernul  de alianță al lui Bohuslav Sobotka în perioada ianuarie 2014 – mai 2017. Miniștrii dați de ANO au fost criticați că vin din imperiul agrochimic al miliardarului sau din lumea afacerilor. Mulți din­tre ei par să fie eficienți și competenți, scrie Radio Praha.

Unii afaceriști nu sunt încântați de performanța lui Babis ca ministru al finanțelor. Introducerea unui registru de monitorizare centralizată online a vânzărilor și controale obligatorii lunare ale TVA încetinesc afacerile, se plânge într-o analiză a BBC un proprietar de lanțuri de brutării. ÑStatul nu s-a diminuat, a crescutî, spune afaceristul.

Deși a fost patru ani ministru de finanțe, Babis și-a construit o campanie anti-establishment atacând partidele tradiționale, corupția care a prins rădăcini în sistem și portretizându-se ca un outsider din lumea de afaceri care ar face statul mai eficient.

MAI MULTE PE ZIARUL FINANCIAR