România, Portugalia, Spania, Republica Cehă, Italia, Franța și Luxemburg au promis, potrivit unor responsabili americani, să primească prin schema de redistribuire europeană sau separat de cel puțin zece ori mai mulți refugiați decât în 2015.
Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunțat la dezbaterea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU că zeci de state s-au angajat să primească în total 360.000 de refugiați în anul 2017, dublu față de valorile actuale.
Samantha Power, ambasadoarea Statelor Unite la ONU, a declarat că acest lucru reprezintă „totuși doar o fracție” din ceea ce este necesar, deoarece Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) a evaluat că aproximativ 1,2 milioane dintre aceștia trebuie reinstalați.
Obama a declarat la summit că această criză a refugiaților este „un test al sistemului nostru internațional unde toate națiunile trebuie să împartă responsabilitățile noastre colective, deoarece marea majoritate a refugiaților sunt primiți în doar 10 țări”.
„Trebuie să recunoaștem că refugiații sunt un simptom al unor eșecuri mai mari, fie că este vorba despre război, tensiuni etice sau persecutare”, a spus el.
Obama a spus că peste 50 de state și organizații internaționale care au participat la summit și-au mărit contribuțiile la organizațiile umanitare.
„După cum am văzut în trecut, țările au un prost obicei de a promite lucruri la conferințe și de a face angajamentte pe care apoi nu le îndeplinesc”, a spus Samantha Power. „Trebuie să ne descurcăm mai bine de această dată”, a spus ea.
În lume sunt aproximativ 21 de milioane de persoane care fug din calea războiului sau de persecuții, dintr-un total de 65 de milioane de oameni care au fost strămutați.