Poziție fermă a ONU în combaterea crizei animalelor pe cale de dispariție: „Biodiversitatea se deteriorează continuu!”
În urma conferinței Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind biodiversitatea, a fost prezentat un proiect care stabilește principalele obiective de atins la nivel global, pentru combaterea crizei animalelor pe cale de dispariție în următorul deceniu.
ONU a propus soluții similare și în 2010, la un summit din Japonia, care nu au fost însă puse în apliare, situația agravându-se în timp.
„Biodiversitatea și beneficiile pe care le oferă, sunt fundamentale pentru bunăstarea umană și pentru sănătatea planetei”, e menționat în proiectul planului. „În ciuda eforturilor noastre, biodiversitatea se deteriorează continuu, iar declinul se va accentua tot mai puternic în lipsa unei schimbări de atitudine la nivel global.”
Stabilizarea biodiversității ar trebui să aibă loc în următorul deceniu, obiectivele stabilite vizând acțiuni urgente, locale și planetare. Printre țintele enumerate, 20 la număr, apar modificări variate, de la reducerea emisiilor de carbon până la sustenabilitatea în toate ramurile industriilor.
De asemenea, un alt punct important este reducerea poluării, prin înjumătățirea cantității deșeurilor din plastic. Alte obiective de atins până în 2030 ar fi asigurarea legalității în comerțul tuturor speciilor sălbatice, dar și îmbunătățirea calității vieții umane prin comercializarea de alimente sigure, verificate, și prin menținerea purității apelor.
De ani de zile, cercetătorii au avertizat că omenirea se află în toiul unei crize care va culmina cu dispariția în masă a speciilor de animale. Ar fi a șasea perioadă de acest fel din istoria Planetei și prima cauzată de oameni, care au modificat 75% din uscat și 66% din ecosistemele marine.
Elefanții ar putea să dispară din sălbăticie la distanță de numai o generație, populația de amfibieni scade la rândul ei, iar schimbările climatice afectează oceanele, amenințând viața acvatică și provocând anihilarea recifelor de corali.
În total, una din cele opt milioane de specii din lume se confruntă în prezent cu amenințarea dispariției, a avertizat ONU în 2019.
Planul va fi finalizat și adoptat în octombrie la un summit al biodiversității din Kunming, China.
Sursă foto: Pixabay