Prea puțină lume vorbește despre asta, dar Ucraina duce acum un al doilea război cu Rusia și nu poate câștiga: „Cui i-ar păsa să lupte pentru o țară care nu e importantă?”

Publicat: 06 03. 2015, 16:11
Actualizat: 06 03. 2015, 18:26

This browser does not support the video element.

Când a lansat StopFake, Yevhen Fedchenko, director al Facultății de Jurnalism din cadrul Academiei Mohyla, din Kiev, spunea că Ucraina risca să piardă războiul informațiilor cu Rusia. Nu l-a pierdut deja?, îl întrebăm, într-un interviu pe care îl acordă ziarului gândul despre o latură a acestui război tot mai mult discutată în presa internațională.

„Pentru Ucraina, nu e important să câștige războiul informațiilor, ci să nu îl piardă. Dacă ar pierde, ar pierde în primul rând în interiorul Ucrainei, ceea ce i-ar face pe oameni să renunțe la eforturile lor. Toate evenimentele recente din Ucraina – începând cu EuroMaidanul și sfârșindu-se, sper, cu războiul din est – ne-au demonstrat că dacă pierzi lupta pentru valori, ești terminat”, răspunde ucraineanul.

Pe scurt, Ucraina nu câștigă, dar, spune Fedchenko, nici nu pierde. Sau, cel puțin, nu a pierdut încă. „Dacă ar pierde, Ucraina ar dispărea de pe radarul comunității internaționale. La fel și în interiorul Ucrainei: cui i-ar păsa să lupte pentru o țară care nu e importantă? Atât timp cât oamenilor – din interior și din exterior – le pasă de Ucraina, înseamnă că Ucraina nu pierde”.

Cu alte cuvinte, explică ucraineanul, odată pierdut acest război, oamenii din țara atacată nu vor mai avea motive să lupte: „În plan domestic, este foarte important să nu pierdem, pentru că dacă ne lăsăm convinși că aceste valori pentru care luptăm sunt inutile și nu merită să credem în ele, nu mai are rost să ne zbatem”.

Într-un interviu pentru gândul, pe care îl puteți citi AICI, Fedchenko povestește cum a fondat StopFake, ce probleme a avut din cauza proiectului, dar și cum depistează minciunile din țara vecină

Citește și: Cele mai mari minciuni ale rușilor, în câteva imagini

Citește și: Cele mai mari minciuni ale rușilor, în câteva imagini

Lupta împotriva propagandei este importantă și în plan extern: „La fel și în plan extern: dacă cineva convinge lumea că nu merită să se lupte pentru Ucraina, lumea ar înceta să mai ajute în vreun fel Ucraina și am pierde războiul, inclusiv militar. Războiul informațiilor este o parte uriașă din războiul cel mare și nu poate fi separată de conflictul militar. Ucraina pur și simplu nu-și permite să piardă acest război (al informațiilor, n.red.). În acest moment, Ucraina nu câștigă – din cauza lipsei resurselor”.

Dar au existat și succese, spune el, pentru că Ucraina a reușit să combată anumite aspecte ale propagandei rusești. A reușit să arate Rusia drept principalul agresor din spatele separatiștilor. A reușit să convingă că nu a avut loc o lovitură de stat, că noua putere nu este o juntă sau guvernul fascist pe care îl descriu rușii.

Mai jos, interviul integral acordat ziarului gândul de Yevhen Fedchenko:

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis