Prima pagină » Știri externe » Predicțiile de acum 15 ani ale CIA despre lumea din 2015. Ce s-a adeverit și ce nu

Predicțiile de acum 15 ani ale CIA despre lumea din 2015. Ce s-a adeverit și ce nu

Predicțiile de acum 15 ani ale CIA despre lumea din 2015. Ce s-a adeverit și ce nu
În 2000, Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) a publicat o serie de predicții despre modul în care avea să arate lumea în următorii 15 ani, bazându-se pe opiniile unor experți independenți, non-guvernamentali. Unele au fost corecte, altele greșite.

Iată câteva dintre predicțiile CIA, citate de Business Insider și The Telegraph, și cum arată realitatea de astăzi.

1. „Mari organizații vor avea un rol hotărâtor în chestiuni internaționale, în detrimentul statelor” – această previziune s-a adeverit, având în vedere ascensiunea Statului Islamic, organizație teroristă a cărei acțiune privește teritoriul mai multor state, fără a constitui ea însăși un stat propriu-zis. De asemenea, aici intră și conflictul ruso-ucrainean, în care separatiștii au fost principalii protagoniști din acest război.

2. Tactici mai sofisticate ale teroriștilor – În 2001, la numai un an de la predicție, au avut loc atentatele din 11 septembrie în SUA, împotriva Turnurilor Gemene și a Pentagonului. De atunci și până acum au fost comise atacuri în trenuri, metrouri, săli de spectacole, străzi arhipline. Toate aceste acțiuni au scopul de a produce un număr cât mai mare de victime. CIA a anticipat că grupări insurgente, traficanți de droguri și grupări criminale din întreaga lume se vor folosi de fenomenul globalizării în favoarea lor și vor dezvolta rețele criminale internaționale în care vor face trafic cu arme nucleare, biologice și chimice, împotriva Occidentului.

Terorismul a fost prezis parțial adevărat de experții CIA, arată însă The Telegraph. Imediat după atacurile din 11 septembrie 2001, politica externă a SUA a fost influențată extrem de mult de terorism, lucru neprevăzut de CIA. Predicțiile lor se refereau la grupuri insurgente, traficanți de droguri sau grupări criminale care vor exploata globalizarea și se vor organiza în rețele internaționale și mai de amploare, care să traficheze arme nucleare, chimice și biologice împotriva Occidentului. Acest lucru nu s-a întâmplat, nu au existat atacuri cu bombe „murdare” sau cu viruși creați genetic. Însă Statul Islamic a folosit arme chimice și se finanțează printr-o largă rețea de criminalitate, de la trafic cu petrol și cu antichități la taxare ilegală. Teroriștii nu caută însă să se îmbogățească, ci să își pună în aplicare viziunea apocaliptică jihadistă.

3. Rachete cu rază lungă de acțiune în Iran și Irak – În acest caz, serviciile de informații americane nu au avut pe deplin dreptate. Statele Unite au încheiat în luna iunie un acord nuclear cu Iranul – Plan Integral de Acțiune Comună, care presupune un control asupra capacității Iranului de a produce arma nucleară în următorii 15 ani. În Irak, unde nu au fost descoperite arme de distrugere în masă și nici capacități de a le produce, situația este dificilă.

4. Populația mondială va crește constant – parțial corect. Populația mondială a depășit cifra de 7,4 miliarde de oameni și continuă să crească. CIA a intuit corect atunci când a spus că populația Rusiei și a Europei de Est va scădea, dar a greșit în ceea ce privește diminuarea populației Africii, din cauza „maladiei SIDA, a foametei și a constantei agitații politice și economice”. Populația Africii a crescut de la 800 de milioane în 2000 la 1,1 miliarde în 2014. Mai mult, un raport al ONU prognozează că „peste jumătate din creșterea populației mondiale de acum și până în 2050 va proveni din rândul țărilor din Africa”.

5. Resursele energetice vor fi suficiente – Producția de petrol a SUA a crescut în ultimii ani și, în ciuda scăderii prețului gazului natural din Statele Unite, producția este în creștere. Deși benzina s-a ieftinit în multe țări din întreaga lume, „facturile la electricitate ocupă o proporție mai mare în bugetele cetățenilor din țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE)”, după cum se arată într-un raport din 2015 al Consiliului Mondial al Energiei.

6. Ascensiunea Rusiei – greșit. CIA își imagina o Rusie diminuată, „slabă pe plan intern”, care se va folosi de rezervele de gaz și dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a reuși să își mențină influența. CIA a greșit din nou. Rusia zilelor noastre este la fel de influentă pe scena internațională ca și Occidentul și și-a permis chiar să anexeze teritorii precum Crimeea și să intervină în conflictele din alte state, cum este cazul războiului sirian. 

7. Experții și CIA au prezis revoluția Internetului în mod corect, conform The Telegraph. „Comunicațiile universale celulare fără fir” vor duce la „cea mai mare transformare globală de la revoluția industrială. Astăzi, în 2015, avem smartphone-uri care au o putere de șapte ori mai mare decât computerul care l-a bătut la șah pe Gary Kasparov. CIA a prezis și că această „revoluție IT” va avea consecințe politice, de exemplu în Orientul Mijlociu opoziția conectată la web putând să ridice probleme regimurilor autoritare. S-a întâmplat Primăvara Arabă, când revoluțiile s-au organizat și au comunicat pe rețelele de socializare ale internetului.

8. Explozia biotehnologică a fost prezisă corect doar pe jumătate. CIA era mult mai optimistă față de acest domeniu, crezând că modificarea profilurilor genetice sau dezvoltarea organelor crescute artificial vor fi lucruri comune în 2015. De asemenea, erau prezise creșterea animalelor clonate pentru carne, folosirea de către teroriști a armelor biologice și a virușilor modificați sau accesul oamenilor foarte bogați la tehnologie medicală care să le prelungească viața. Nu asistăm astăzi la așa ceva.

Totuși, costurile geneticii au scăzut dramatic, existând un proiect de multiplicare a ADN-ului a 125.000 de persoane, pentru a lupta împotriva cancerului. CIA a nimerit-o și cu culturile modificate genetic, care deși au născut valuri de opoziție în lumea întreagă, au ajuns să constituie 82% din producția mondială de soia, 68% din cea de bumbac sau 30% din cea de porumb.

9. Criza demografică și a imigrației din Occident a fost prevăzută corect de CIA, care a arătat că populația îmbătrânită din țările dezvoltate va provoca o mică criză. „Scăderea raportului de oameni activi față de pensionari va împovăra serviciile sociale și sistemele de pensii și sănătate. Guvernele vor căuta să rezolve problema prin măsuri precum amânarea pensionării, încurajarea unei participări mai mari în forța de muncă a femeilor și bazându-se pe forța de muncă imigrantă. Imigrația va complica integrarea politică și socială: unele partide politice vor continua să mobilizeze sentimentele anti-imigrație ale populației, protestând față de împovărarea serviciilor sociale și de dificultățile de asimilare. Țările europene și Japonia se vor confrunta cu dileme în încercarea de a-și proteja granițele naționale și identitatea culturală, deopotrivă cu nevoia de a adresa dezechilibrele în creștere ale demografiei și pieței forței de muncă”, arată raportul CIA de acum 15 ani.

10. Criza financiară a fost prevăzută greșit de CIA. Experții au prevăzut creșteri economice în primii zece ani de după 2000. Au luat însă în considerare o criză financiară mai ales din perspectiva țărilor aflate în dezvoltare, care nu reușesc să se reformeze și să își liberalizeze sistemele financiare. În loc de asta, regulile relaxate au dus la prăbușirea sistemului bancar din SUA, care a dus la prăbușirea economiei globale. Despre UE, CIA a estimat că acum va fi relativ în pace și bogată, implementând ultimele componente ale integrării în UE. Astăzi e chiar pe dos.

Autor

Citește și