Premieră după BREXIT. Marea Britanie recunoaște ce consecință atrage ieșirea din Uniunea Europeană
„Guvernul a fost clar în privința faptului că va lucra cu Uniunea Europeană pentru a determina o înțelegere corectă a drepturilor și obligațiilor Marii Britanii ca un stat membru care părăsește blocul comunitar”, a transmis ministrul pentru Brexit, Joyce Anelay, într-o declarație scrisă către Parlament care făcea referire în mod explicit la „înțelegerea financiară” cu Uniunea Europeană. „Guvernul recunoaște că Marea Britanie are obligații față de Uniunea Europeană și Uniunea Europeană are obligațiile față de Marea Britanie, care va trece peste retragerea Marii Britanii – iar acest lucru trebuie rezolvat”.
Premierul Theresa May trebuie să stabilească suma de plată cu ceilalți membri UE, pentru că este unul dintre cele trei domenii, alături de drepturile cetățenilor și granița cu Irlanda, pentru care UE cere „suficient progres” înainte de a discuta despre relația viitoare a țării cu blocul comunitar.
Premierul din Luxembourg, Xavier Bettel, a declarat, pe 29 aprilie, că suma de plată ar putea fi între 40 și 60 de miliarde de euro, dar negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, nu a confirmat această sumă. Presa a scris că Marea Britanie ar putea să plătească până la 100 de miliarde de euro pentru ieșirea din blocul comunitar.
Când Theresa May i-a scris președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în martie, pentru a declanșa oficial discuțiile pe tema Brexitului care vor dura doi ani, aceasta s-a referit evaziv la suma de bani necesară: „va trebui să discutăm cum vom determina un acord corect al drepturilor și obligațiilor Marii Britanii ca stat membru care părăsește blocul comunitar”.