Prima pagină » Știri externe » Premieră în conflictul din Marea Galbenă. „Acest lucru ar putea să creeze o situație foarte periculoasă”

Premieră în conflictul din Marea Galbenă. „Acest lucru ar putea să creeze o situație foarte periculoasă”

Premieră în conflictul din Marea Galbenă.
O fregată chineză a vizat, la 30 ianuarie, o navă militară japoneză, cu un radar care este utilizat pentru indicarea unei ținte ce urmează să fie atinse, a anunțat marți ministrul japonez al Apărării, relatează AFP.

O fregată chineză a vizat, la 30 ianuarie, o navă militară japoneză, cu un radar care este utilizat pentru indicarea unei ținte ce urmează să fie atinse, a anunțat marți ministrul japonez al Apărării, relatează AFP.

„La 30 ianuarie, un radar de controlarea tirului a fost îndreptat asupra unei nave de escortă aparținând Forțelor de autoapărare (forțele armate japoneze), în Marea Chinei de Est. Ministerul a obținut astăzi (marți) confirmarea faptului că a fost utilizat un radar de vizare” a unei ținte, a declarat ministrul Itsunori Onodera într-o conferință de presă special convocată pentru acest incident.

Ministrul a mai declarat că un elicopter militar japonez a fost „vizat” în același mod, cu câteva zile mai înainte.

„Utilizarea acestui tip de radar este total anormală (…), iar acest lucru ar putea să creeze o situație foarte periculoasă, la cea mai mică eroare”, a continuat Itsunori Onodera.

El a adăugat că Tokyo va cere Chinei să „se abțină de la acest tip de acțiuni periculoase”.

Potrivit unui specialist japonez în probleme de apărare, autoritățile nipone „nu au posibilitatea să afle dacă a fost vorba despre un simplu test sau despre un test dinaintea unui tir”.

„Partea chineză este cea care trebuie să explice de ce a fost efectuată o acțiune atât de periculoasă”, a apreciat Hisao Iwashima, care a lucrat, în trecut, la Institutul Național japonez pentru Studii în domeniul Apărării.

Acest „incident” intervine într-un context foarte tensionat între cele două țări, începând din septembrie, din cauza unui conflict teritorial în Marea Chincei de Est cu privire la un arhipelag de insule nelocuite.

Ambasadorul chinez la Tokyo a fost convocat marți, din nou, la sediul Ministerului de Externe, după o zi de la o incursiune a unor nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, aflate sub administrație japoneză, dar pe care Beijingul le revendică sub numele de Diaoyu.

Beijingul trimite cu regularitate nave, dar și avioane, în zona Senkaku, de când Japonia a naționalizat, în septembrie, trei dintre cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor privat nipon.

Diferendul teritorial s-a agravat, la vremea respectivă, după o săptămână de manifestații anti-japoneze, uneori violente, pe teritoriul întregii Chine.

Aflat în funcție de la sfârșitul lui decembrie, premierul conservator japonez Shinzo Abe, a declarat, încă de la începutul mandatului, că suveranitatea japoneză asupra acestor insule este „non-negociabilă”.

În această atmosferă tensionată, Tokyo a anunțat, recent, crearea unei forțe speciale, alcătuită din aproximativ 600 și 12 nave, menite să supravegheze și protejeze arhipelagul Senkaku.