Fostul președinte german, Christian Wulff, urmează să compară în fața justiției joi, la Hanovra (nord), pentru trafic de influență, o premieră pentru un fost șef de stat în această țară foarte severă în privința moralității politicienilor, relatează AFP.
Wulff, în vârstă de 54 de ani, a demisionat pe 17 februarie 2012, după ce justiția i-a ridicat imunitatea din cauza unor suspiciuni de corupție.
După apariția a unei prime informații că a profitat de poziția sa de șef al Guvernului din Saxonia Inferioară, între 2003 și 2010, pentru a obține diverse avantaje financiare, în special pentru achiziționarea unui imobil, presa germană a dezvăluit ulterior alte privilegii de care a beneficiat în acea perioadă fostul președinte al Germaniei.
Însă, în pofida numeroaselor acuzații aduse împotriva sa, Christian Wulff, cel mai tânăr președinte din istoria Republicii Federale, va fi judecat până în aprilie 2014 doar într-un singur dosar, fiind suspectat că i s-a plătit, lui și soției, un sejur în valoare de aproximativ 700 de euro la un hotel bavarez, de către un prieten producător de cinema, David Groenewold, în schimbul susținerii proiectului unui film.
Audierile sunt prevăzute să dureze aproximativ 20 de zile, iar 46 de persoane urmează să depună mărturii în cursul procesului, care este supus unor proceduri de acreditare și unor importante măsuri de securitate.
De altfel, resursele alocate desfășurării procesului reprezintă sursa unor dezbateri în Germania, unde, în general, comentatorii se felicită că un oficial politic de rang înalt va fi judecat astfel, în pofida unor mici costuri.
„Ridicol? Nu, este corect ca o instanță să se sesizeze pentru o plângere depusă împotriva lui Christian Wulff”, aprecia astfel Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), una dintre cele mai importante publicații regionale din Germania, în august, în timpul anunțării procesului.
„Mult mai important decât o condamnare sau o achitare este faptul că un eventual act de corupție poate fi sancționat în mod clar nu doar când este vorba despre mici funcționari, ci și când este vorba despre un fost președinte”, aprecia revista Stern.
În opinia politologului Lothar Probst, de la Universitatea din Brema (nord), „la Elysée sau în Italia, oamenii politici cu siguranță nu ar fi demisionat din cauza unor învinuri similare”.
„Cultura politică germană te poate constrânge să demisionezi chiar și pentru cele mai mici abateri”, a explicat el pentru AFP.
În opinia lui Uwe Hellmann, profesor de drept penal la Universitatea din Potsdam, nu există nimic derizoriu în a asista la un proces organizat. Unele țări latine vor considera în mod sigur că „germanii devin și mai ridicoli provocând demisia președintelui lor pentru fleacuri”. Dar, a explicat el pentru agenția germană DPA, „alții vor spune: «da, așa ceva se vede doar în Germania, astfel de proceduri sunt posibile, oricare ar fi statutul persoanei»”.
Democrația germană se onorează cu această procedură, susțin apărătorii săi, care amintesc faptul că fostul președinte a contribuit în acest sens alegând ca procesul să fie public. El ar fi putut pune capăt procedurii în aprilie, plătind o amendă de 20.000.
Alții văd un act de răzbunare împotriva fostei stele în ascensiune a partidului condus de Angela Merkel (CDU), care deja a pierdut totul în acest scandal, mai ales cariera și soția, de care s-a despărțit în ianuarie.
„La nivelul societății, el a fost deja condamnat”, aprecia, de exemplu, cotidianul Frankfurter Rundschau.