PREMIERĂ la PENTAGON, după abrogarea legii „Don’t ask, don’t tell”, care a exclus din armată 14.000 de militari

Publicat: 27 06. 2012, 10:01
Actualizat: 27 06. 2012, 10:01

Armata americană a organizat marți un eveniment „gay pride”, pentru prima dată de la abolirea tabuului homosexualității în rândul militarilor, care le permite din septembrie să nu își mai ascundă orientarea sexuală celor care își servesc țara, relatează AFP.

Nu a fost vorba despre vreo paradă plină de culoare, pe fundal de muzică tehno, pe culoarele Pentagonului, ci despre o masă rotundă la care u fost invitați angajați civili și militari ai Departamentului Apărării.

După ani de activism susținut din partea unor asociații, procese pentru discriminare și o promisiune de campanie a lui Barack Obama, legea din 1993, cunoscută sub numele „Don’t ask, don’t tell” („nu întreba, nu spune”), care îi obliga pe militarii gay și lesbiene să își ascundă homosexualitatea, sub pedeapsa excluderii din armată, a fost abrogată în septembrie 2011.

Legea a condus, timp de 18 ani, la excluderea din armată a aproximativ 14.000 de militari, din cauza homosexualității lor, potrivit unor surse din cadrul asociațiilor.

„Am ridicat o povară reală și personală de pe umerii militarilor gay și lesbiene. Nu mai sunt nevoiți să trăiască în minciună, în cadrul armatei”, și-a exprimat mulțumirea Jeh Johnson, juristul-șef al Pentagonului, care a participat la abrogarea legii „Don’t ask, don’t tell”.

De la abolirea tabuului gay, „au avut loc câteva incidente izolate”, a recunoscut el, „dar (nu au existat) nicio problemă sau efect negativ asociate cu abolirea (legii) asupra coeziunii unităților, inclusiv a unităților de luptă”.

Abolirea tabuului gay a fost o luptă de lungă durată. Celebrități ca Lady Gaga au militat în mod public, în timp ce unii aleși, în special republicani, dar și anumiți ofițeri superiori din cadrul armatei, ca de exemplu șeful trupelor pușcașilor marini, generalul James Amos, și-au exprimat temerea că acest lucru va dăuna eficienței militarilor în luptă.

Pentru a nu forța lucrurile, s-a convenit ca legea să intre în vigoare abia atunci când armata este pregătită pentru o asemenea schimbare.

Acest lucru s-a întâmplat după nouă luni de eforturi. Între timp, cvasitotalitatea celor 2,3 milioane de militari activi și în rezervă, majoritatea susținând abrogarea tabuului gay, au fost „formați” să primească în rândul lor persoane care își recunosc homosexualitatea.