Prima pagină » Știri externe » Premierul Belgiei, Alexander De Croo, și-a depus DEMISIA, după eșecul în alegerile generale și europarlamentare

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, și-a depus DEMISIA, după eșecul în alegerile generale și europarlamentare

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, și-a depus DEMISIA, după eșecul în alegerile generale și europarlamentare

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a oficializat, luni, decizia de a demisiona, anunțând că a primit acordul regelui Philippe și că va gestiona afacerile guvernamentale curente până la învestirea viitoarei echipe guvernamentale.

”Regele a acceptat demisia mea. Guvernul va gestiona afacerile curente și va pregăti transferul puterii. Aș vrea să le mulțumesc din toată inima alegătorilor și activiștilor. Rezultatul alegerilor este o dezamăgire. Îmi asum responsabilitatea”, a declarat luni premierul Alexander De Croo, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.

În Belgia s-au derulat duminică alegeri federale, regionale și europarlamentare. Partidul lui Alexander De Croo, VLD (Liberalii și Democrații Flamanzi, centru-dreapta), a înregistrat rezultate slabe.

”Pentru noi este o seară dificilă. Voi demisiona mâine din funcția de prim-ministru”, afirmase Alexander De Croo duminică seară.

Principalul câștigător al alegerilor federale din Belgia a fost Noua Alianță Flamandă (N-VA, dreapta), care a obținut 18,6% din voturi, fiind urmată de mișcarea Interesul Flamand (VB, extremă-dreapta), cu 15,4% din voturi, și de partidul lui Alexander De Croo, VLD, cu 5,8 %.

În scrutinul europarlamentar, partidul premierului s-a clasat pe poziția a zecea, cu doar 5,51%, obținând un singur mandat de eurodeputat.

Coaliția guvernamentală din Belgia a avut o situație dificilă de când a fost formată. În Belgia vor urma negocieri complicate pentru formarea viitorului guvern.

Forțele de dreapta s-au clasat pe primele locuri în scrutinul europarlamentar în numeroase țări europene, inclusiv în Franța, Germania și Austria. Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) a obținut 185 de locuri în Parlamentul European, din totalul de 720, iar Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D, centru-stânga), 137 de locuri. Grupul Înnoim Europa (RE, centru-dreapta) va avea 79 de locuri.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR, dreapta, naționalist) a obținut 73 de locuri, iar grupul suveranist Identitate și Democrație (ID, dreapta) 58 de locuri. Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană a obținut 52 de locuri, iar grupul Stângii 36 de locuri.

Foto: Profimedia

Citește și:

Opoziția din Germania îi cere lui Scholz să convoace ALEGERI ANTICIPATE, după eșecul în scrutinul europarlamentar

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și