Premierul Belgiei, Alexander De Croo, și-a depus DEMISIA, după eșecul în alegerile generale și europarlamentare

Publicat: 10 06. 2024, 16:07
Actualizat: 10 06. 2024, 16:37

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a oficializat, luni, decizia de a demisiona, anunțând că a primit acordul regelui Philippe și că va gestiona afacerile guvernamentale curente până la învestirea viitoarei echipe guvernamentale.

”Regele a acceptat demisia mea. Guvernul va gestiona afacerile curente și va pregăti transferul puterii. Aș vrea să le mulțumesc din toată inima alegătorilor și activiștilor. Rezultatul alegerilor este o dezamăgire. Îmi asum responsabilitatea”, a declarat luni premierul Alexander De Croo, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.

În Belgia s-au derulat duminică alegeri federale, regionale și europarlamentare. Partidul lui Alexander De Croo, VLD (Liberalii și Democrații Flamanzi, centru-dreapta), a înregistrat rezultate slabe.

”Pentru noi este o seară dificilă. Voi demisiona mâine din funcția de prim-ministru”, afirmase Alexander De Croo duminică seară.

Principalul câștigător al alegerilor federale din Belgia a fost Noua Alianță Flamandă (N-VA, dreapta), care a obținut 18,6% din voturi, fiind urmată de mișcarea Interesul Flamand (VB, extremă-dreapta), cu 15,4% din voturi, și de partidul lui Alexander De Croo, VLD, cu 5,8 %.

În scrutinul europarlamentar, partidul premierului s-a clasat pe poziția a zecea, cu doar 5,51%, obținând un singur mandat de eurodeputat.

Coaliția guvernamentală din Belgia a avut o situație dificilă de când a fost formată. În Belgia vor urma negocieri complicate pentru formarea viitorului guvern.

Forțele de dreapta s-au clasat pe primele locuri în scrutinul europarlamentar în numeroase țări europene, inclusiv în Franța, Germania și Austria. Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) a obținut 185 de locuri în Parlamentul European, din totalul de 720, iar Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D, centru-stânga), 137 de locuri. Grupul Înnoim Europa (RE, centru-dreapta) va avea 79 de locuri.

Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR, dreapta, naționalist) a obținut 73 de locuri, iar grupul suveranist Identitate și Democrație (ID, dreapta) 58 de locuri. Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană a obținut 52 de locuri, iar grupul Stângii 36 de locuri.

Foto: Profimedia

Citește și:

Opoziția din Germania îi cere lui Scholz să convoace ALEGERI ANTICIPATE, după eșecul în scrutinul europarlamentar