Premierul Boris Johnson a anunțat prelungirea carantinei cu o lună, exact când britanicii se pregăteau de relaxare
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, le-a dat o veste proastă britanicilor, luni, exact când aceștia se pregăteau de relaxare. Astfel, el a anunțat oficial că măsurile de carantină vor fi prelungite cu patru săptămâni, după data anunțată inițial pentru ridicarea lor.
Astfel, noua dată la care restricțiile ar urma să se ridice complet în Marea Britanie este 19 iulie, data fixată anterior era 21 iunie. Totuși, premierul Johnson s-a declarat încrezător că nu va mai fi nevoie de încă o prelungire a carantinei după data de 19 iulie.
Amânarea ridicării complete a restricțiilor ar urma să permită vaccinarea completă a unui număr mai mare de britanici, pe fondul creșterii cazurilor de COVID provocate de varianta Delta, semnalată prima dată în India.
„Până pe 19 iulie, vizăm ca numărul celor care au primit rapelul să ajungă la două treimi din populația adultă”, a spus premierul britanic, citat de Antena 3.
Cifrele oficiale arată că numărul cazurilor crește cu 64% pe săptămână iar în cele mai afectate regiuni se dublează.
Prelungirea carantinei înseamnă că evenimentele sportive, barurile și sălile de cinema vor putea primi un număr limitat de spectatori și clienți iar cluburile de noapte vor rămâne închise.
Pe de altă parte, numărul de participanți la nunți și la comemorări ar urma să nu mai fie limitat la 30, însă alte restricții vor rămâne în vigoare.
Patronatul cluburilor de noapte a amenințat cu acțiuni în justițe
Patronatul cluburilor de noapte a amenințat cu acțiuni în justiție în cazul prelungirii carantinei naționale, iar reprezentanții altor business-uri au avertizat că rămânerea în vigoare a restricțiilor împinge mii de afaceri în pragul falimentului.
Marea Britanie, aprope de valul trei al pandemiei
Guvernul britanic a examinat datele de specialitate pe parcursul ultimelor două săptămâni, înainte de a decide amânarea ridicării restricțiilor pe 21 iunie.
Experții au semnalat însă, recent, o creștere a cazurilor de infectare cu COVID, în ciuda faptului că autoritățile din Regatul Unit au reușit să vaccineze complet mai mult de jumătate din populația adultă.
Astfel, datele indică o creștere cu două treimi a infectărilor, cu aproape 6.300 de cazuri noi raportate vineri.
Creșterea recentă a cazurilor în Marea Britanie este imputată variantei de coronavirus depistată prima oară în India, numită în prezent varianta Delta, după noul sistem de nume al OMS.
Potrivit specialiștilor, această variantă este cu 50% mai contagioasă iar Regatul Unit se află deja în etapa timpurie a valului trei al pandemiei de coronavirus.
Noi simptome comune de COVID, în contextul în care varianta Delta devine predominantă. Tusea, febra, pierderea mirosului și a gustului rămân simptome comune ale bolii provocate de COVID-19.
În Marea Britanie, însă, manifestările cele mai comune sunt durerile de cap, durerea în gât și secrețiile nazale abundente.
Potrivit surselor medicale, tinerii care contractează varianta Delta resimt boala ca o răceală mai severă, dar în același timp rămân contagioși și îi pot pune pe alții în pericol.
CITEȘTE ȘI:
- Danemarca a renunțat aproape în totalitate la măștile de protecție
- Fake news? Un fost agent MI5 susținea că a ucis-o pe prințesa Diana: „Știa prea multe secrete regale. Ordinul a fost dat de prințul Philip” – VIDEO
- INSP, precizări despre varianta Delta în România. Rata de confirmare a secvenţierilor a depăşit 70%, la noile tulpini COVID