Premierul Bulgariei: Est-europenii să ajute în criza imigranților, nu să aibă doar beneficii
„Solidaritatea nu poate să meargă doar în sens unic pentru state ca Bulgaria, care beneficiază de fonduri structurale”, a declarat Boiko Borisov într-un interviu acordat Agenției France-Presse.
„Suntem fericiți când primim fonduri pentru dezvoltare; în schimb, când țări mai bogate au o problemă cu imigranții, trebuie să dăm dovadă de solidaritate”, a insistat Boiko Borisov.
Întrebat dacă Bulgaria va accepta imigranții extracomunitari distribuiți prin sistemul propus de Comisia Europeană, Borisov a răspuns: „Fie că vor fi 1.200 sau 2.000 de imigranți, noi ne-am asumat angajamentul de a-i primi”.
În septembrie 2015, România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.
Comisia Europeană a propus, miercuri, un sistem permanent de distribuire a refugiaților în țările Uniunii Europene, statele putând refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitând în schimb contribuții de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. Polonia, Ungaria și Cehia au anunțat că se opun inițiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permament de distribuire a imigranților pe bază de cote obligatorii.