Cameron a declarat că va opri folosirea metodelor de comunicare care nu pot fi citite de serviciile de securitate, precum WhatsApp și Snapchat, care își criptează datele. El a precizat că fanaticii nu ar trebui să poată discuta unii cu alții fără ca agențiile de securitate să îi poată asculta.
Premierul a afirmat, de asemenea, că va revigora legislația privind monitorizarea, blocată de liberal-democrați, în cazul în care își va asigura majoritatea la alegerile din mai.
„Vom permite mijloace de comunicare care pur și simplu nu pot fi citite? Răspunsul meu la această întrebare este: Nu, nu ar trebui”, a explicat Cameron.
Comentariile sale au reaprins discuțiile din cadrul coaliției privind libertățile civile. Astfel, vicepremierul Nick Clegg ar urma să denunțe planurile lui Cameron într-un discurs ce va fi susținut marți, reproșându-i că acestea ar submina viața privată.
Șeful MI5, serviciul britanic de informații interne, Andrew Parker a evocat joi riscul unor atacuri care ar putea fi comise de combatanți ce se întorc din Siria, după atacul sângeros comis la sediul din Paris al săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo.
Franța a trăit 53 de ore de coșmar, de la atentatul comis miercuri la redacția pariziană a publicației Charlie Hebdo până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.
În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de frații Kouachi și de Amedy Coulibaly, trei jihadiști francezi, care au afirmat că s-au coordonat și care au fost uciși de forțele de ordine vineri seara.