După trei decenii de industrializare și urbanizare accelerată, cea de-a doua economie mondială, unde 70 la sută din energie este furnizată de centralele pe cărbune, se confruntă în ultimele luni cu o gravă poluare atmosferică.
Deteriorarea mediului reprezintă „un avertisment al naturii în fața unui model de dezvoltare orb și ineficient”, a apreciat premierul Li Keqiang, într-un discurs susținut în deschiderea sesiunii anuale a Adunării Naționale Populare (ANP) de la Beijing.
„Trebuie să declarăm cu fermitate război poluării, așa cum am făcut împotriva sărăciei”, a subliniat premierul chinez, care a preluat conducerea Guvernului de la Beijing în urmă cu un an.
„50.000 de centrale pe cărbune vor fi închise în cursul acestui an”, centralele termice vor fi modernizate și „șase milioane de mașini vechi vor fi scoase din circulație”, a precizat premierul Li Keqiang.
El a mai declarat, fără să detalieze, că autoritățile de la Beijing vor stabili un plafon pentru consumul de energie, iar măsuri vor fi luate pentru a limita poluarea apei, protecția solului și refacerea zonelor deșertificate.
Poluarea atmosferică a devenit unul dintre principalele subiecte de nemulțumire a chinezilor, sătui să se sufoce și să asiste la creșterea numărului de cancere de plămâni în zonele urbane.
Autoritățile chineze promit periodic să închidă termocentralele, dar continuă să se echipeze cu surse de energie poluante. Potrivit Greenpeace, 570 de centrale pe cărbune sunt în proiect sau sunt în construcție în China.