Prima pagină » Știri externe » Premierul din HAITI a fost demis la mai puțin de șase luni de la preluarea mandatului. Țara rămâne într-o criză fără precedent

Premierul din HAITI a fost demis la mai puțin de șase luni de la preluarea mandatului. Țara rămâne într-o criză fără precedent

Premierul din HAITI a fost demis la mai puțin de șase luni de la preluarea mandatului. Țara rămâne într-o criză fără precedent
Premierul din Haiti a fost demis la mai puțin de șase luni de la preluarea mandatului. Țara rămâne într-o criză fără precedent

Premierul din Haiti, Garry Conille, a fost demis de Consiliul de conducere al țării la mai puțin de șase luni de la preluarea mandatului.

Un ordin executiv, semnat de opt dintre cei nouă membri ai Consiliului, l-a numit pe omul de afaceri Alix Didier Fils-Aime, ca înlocuitor al lui Conille, notează BBC.

Conille, un fost oficial al Națiunilor Unite, a fost adus să conducă Guvernul Haiti, în contextul în care țara trece printr-o criză de securitate nemaiîntâlnită

El a descris îndepărtarea sa de la putere ca fiind ilegală, spunând că această decizie ridică „îngrijorări serioase” cu privire la viitorul țării.

Haiti nu are în prezent nici președinte, nici Parlament și, conform Constituției sale, doar acesta din urmă poate demite un prim-ministru în exercițiu.

Conille a depus jurământul pe 3 iunie, amintește sursa citată.

Ce spune premierul din Haiti despre demiterea sa

Conille contestă, însă, măsura luată de liderii de facto ai țării.

„Această hotărâre, luată în afara oricărui cadru legal și constituțional, ridică serioase îngrijorări cu privire la legitimitatea ei”, transmite acesta prin intermediul unui comunicat.

Consiliul Prezidențial de Tranziție (TPC) din Haiti a fost creat în aprilie, după ce Ariel Henry, predecesorul lui Conille, a fost forțat să părăsească funcția ca urmare a activității bandelor de infractori care au preluat o parte din capitala Port-au-Prince.

Henry a părăsit Haiti pentru a participa la un summit din Guyana, pe 25 februarie 2024, iar membrii bandelor au pus stăpânire ulterior pe aeroportul internațional al orașului, împiedicându-l să se întoarcă.

TPC a fost însărcinat cu restabilirea ordinii democratice în țara din Caraibe, unde asemenea violențe sunt răspândite. Peste 3.600 de oameni au fost uciși în Haiti din ianuarie și peste 500.000 au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, potrivit ONU, care descrie Haiti ca fiind una dintre cele mai sărace țări din lume.

Două milioane de haitieni se confruntă în prezent cu niveluri enorme ale foametei, arată datele ONU. Unul dintre cei mai puternici lideri de bande ai țării, Jimmy Chérizier, cunoscut și sub numele de Barbecue, a declarat anterior că ar fi pregătit să pună capăt violenței dacă li se permite grupurilor armate să fie implicate în discuții pentru stabilirea unui nou Guvern.

Ultimele alegeri prezidențiale au avut loc în Haiti în urmă cu opt ani, când a fost ales Jovenel Moïse. De la asasinarea sa, în iulie 2021, postul de președinte a rămas vacant.

Bandele din Haiti au valorificat vidul de putere și și-au extins controlul asupra unor părți importante din țară, Haiti devenind, efectiv, o țară fără legi.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și