Premierul Franței respinge temeri privind introducerea unei supravegheri în masă ca în SUA

Premierul Franței respinge temeri privind introducerea unei supravegheri în masă ca în SUA
Publicat: 14/04/2015, 15:22
Actualizat: 15/04/2015, 09:09

„Principiul țintirii oricărei supravegheri asupra unor persoane care reprezintă o amenințare va rămâne”, le-a transmis el luni celor care denunță trecerea la o „supraveghere în masă”.

„Dar este inevitabilă adaptarea măsurilor de supraveghere la insfrastructurile rețelelor. Societatea digitală a schimbat în mod fundamental capacitățile de organizare a persoanelor care reprezintă o amenințare”, a argumentat el.

„Atunci când schimburile sunt disimulate sau nu sunt decriptabile, este necesar să se poată ocoli obstacolul, fie prin recurgerea la anumite tehnici de intruziune informatică, fie prin recursul la sonorizarea locurilor private, fie prin geolocalizarea în timp real a persoanelor”, a afirmat el.

Mai ales unul dintre aceste puncte atrage temerile a numeroase asociații, sindicate de magistrați sau actori din sectorul numeric – și anume crearea, în rețelele operatorilor, a unor instrumente de analiză automată în vederea detectării unei „succesiuni suspecte de date de conexiune”, o „amenințare teroristă”. Consiliul național francez pentru date digitale a apreciat că acest lucru „înseamnă o formă de supraveghere de masă”, care și-a „demonstrat extrema ineficiență”, o aluzie la practicile NSA dezvăluite de către Edward Snowden.

„Guvernul intenționează să garanteze că supravegherea va ținti strict comportamente amenințătoare. Date terțe nu vot fi accesibile sau exploatabile de către servicii”, a dat asigurări premierul francez.

Viitoarea Comisie Națională de Control al Tehnicilor de Informații (CNCTR) „va interveni în toate etapele aplicării acestui dispozitiv (…). Acest lucru nu are nimic a face cu practicile dezvăluite de Edward Snowden”, a dat el asigurări.

„Guvernul va depune un amendament care prevede că acest dispozitiv va fi temporar, pe o perioadă de trei ani. Acest lucru va permite supunerea (cereii unei) prelungiri deciziei exprese a Parlamentului, pe baza unei evaluări detaliate a condițiilor aplicării” dispozitivului, a anunțat Valls.

Această lege „le va da compatrioților noștri garanții concrete, pe care nu le-au avut niciodată până în prezent, în domeniul informațiilor”, a apreciat premierul francez, citat de AFP.

Însă, potrivit postului BFM TV, proiectul de lege din cadrul luptei împotriva terorismului dotează serviciile franceze de informații cu noi drepturi în vederea ascultării conversațiilor telefonice și spionarea e-mailurilor.

Textul, anunțat de către președintele François Hollande la începutul lui ianuarie, în contextul atentatelor de la Paris, urmează să fie prezentat joi în Consiliul de Miniștri, însă liniile mari par clare.

În cazul unei anchete, potrivit postului, e-mailurile vor putea să fie interceptate în mod legal, printr-un program-spion care va citi în mod real textul tastat pe tastatură, iar agenții vor putea instala microfoane și camere de luat vederi în locuințele suspecților.

O noutate, semnalată de BFM TV, constă în introducerea autorizărilor administrative, adică ocolind justiția, suficiente pentru declanșarea acestei supravegheri.

„Teroriștii sunt tot mai organizați, mulțumită unor instrumente mai inteligente, (însă) noi vom putea să le interceptăm conversațiile și conținuturilor înaintea unei eventuale încriptări”, se felicita Sébastien Pietrasanta, deputatul raportor al proiectului de lege antiterorist adoptat în noiembrie.

Proiectul va da totodată undă verde folosirii balizelor pentru depistarea în timp real a unui vehicul sau obiect, subliniază postul francez.

El prevede, de asemenea, ca informațiile culese să fie distruse după un an, durata putând fi redusă la maximum o lună în cazul „interceptărilor de securitate”, și prelungită până la cinci ani în cazul „datelor de conexiune”.

Altă evoluție majoră a textului, semnalată de BFM TV este oferirea unei protecții mai mari agenților pentru a ancheta. Agenții serviciilor speciale nu vor mai fi expuși riscurilor penale, deoarece – pentru prima dată în Franța – proiectul vizează să ofere un cadru legal general pentru activități susceptibile să aducă atingere vieții private și secretului corespondenței.

O autoritate independentă va fi creată, în paralel, pentru încadrarea noilor mijloace de acțiune, mai precizează postul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor