Într-un discurs pe care l-a susținut la Marea Sinagogă din Paris, șeful Guvernului a salutat totodată „poziția foarte fermă” și „determinarea” președintelui francez François Hollande și premierului Manuel Valls – veniți să aducă un omagiu victimelor, la sinagogă – „împotriva noului antisemitism și terorismului”.
În această alocuțiune, susținută în ebraică, Netanyahu a spus că vrea să-i „mulțumească” lui Lassana Bathily, angajatul musulman originar din Mali de la supermarketul coșer care a salvat clienți ai acestui magazin de la Poarta Vincennes, în estul Parisului, ascunzându-i. Patru evrei au fost uciși în această luare de ostatici. În total, 17 persoane au fost ucise în trei zile la Paris.
„Apreciez poziția foarte fermă și determinarea președintelui François Hollande și premierului Manuel Valls împotriva noului antisemitism și contra terorismului, a subliniat el.
„Inamicul nostru comun este islamul radical, extremist, nu islamul normal”, a continuat el, după care a adăugat, în limba lui Molière de această dată: „Acesta este adevărul!”.
Citând mai multe organizații islamiste, între care gruparea Statul Islamic (SI), Frontul al-Nusra, Boko Haram, Hamas și Hezbollah, Netanyahu a subliniat că ele sunt, în opinia sa, „cu toate, ramuri ale aceluiași arbore”, „chiar dacă uneori poartă războaie teribile între ele”.
„Atunci când noi ne apărăm, noi apărăm împreună valorile Occidentului”, a subliniat el, insistând că „Israelul este alături de Europa”.
Șeful Guvernului israelian le-a spus evreilor francezi adunați la Marea Sinagogă că au dreptul „de a trăi în securitate” în „orice loc” pe care-l vor alege să trăiască, „în special în Franța”.
Însă el a insistat imediat asupra faptului că „toți evreii și toate evreicele care ar dori să imigreze în Israel vor fi primiți cu brațele deschise, cu toată căldura”.
Subiectul sensibil al emigrației evreilor din Franța în Israel a provocat sâmbătă un schimb de replici între Netanyahu și Valls. Primul a apreciat că Israelul este „căminul” evreilor din Franța, iar al doilea i-a replicat că „Franța, fără evreii din Franța, nu mai este Franța”.