Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a afirmat vineri, la finalul summitului de la Bruxelles, că nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene și aranjamentele pentru funcțiile de conducere ale instituțiilor europene reprezintă o ”lipsă de respect față de cetățeni”.
Liderii statelor UE au exprimat susținere, cu ocazia summitului de la Bruxelles, pentru a-i oferi Ursulei von der Leyen un nou mandat de președinte al Comisiei Europene. Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a fost propusă pentru postul de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, iar fostul premier portughez Antonio Costa pentru funcția de președinte al Consiliului European.
Giorgia Meloni, premierul Italiei, contextă legitimitatea mandatelor.
”În mod clar, discuțiile despre numirile în funcții, cunoașteți deja poziția Italiei, eu cred că propunerea formulată de populari, socialiști și liberali a fost greșită ca principiu și ca metodă. Ca principiu, pentru că nici măcar nu a fost anticipată vag de o discuție asupra mandatului pentru cei care preiau aceste funcții, după alegerile în care cetățenii europeni au cerut clar o linie nouă, diferită, pentru Uniunea Europeană. Iar ca metodă, pentru că logica impusă, cea a majorității și opoziției, nu are niciun sens pentru funcțiile cele mai înalte din instituțiile europene, o astfel de logică se dezvoltă în Parlament”, a declarat Giorgia Meloni, potrivit agenției Italpress.
”Eu nu am susținut propunerea, așa cum anunțasem în Parlament, o consider o mare eroare, o consider o lipsă de respect față de cetățenii europeni, față de voturile exprimate de cetățeni, prin urmare, am respectat opțiunile cetățenilor, nu am susținut propunerea”, a subliniat Meloni.
În schimb, premierul Italiei a salutat avansarea discuțiilor pe tema agendei strategice a Uniunii Europene.
”O dezbatere lungă pe diverse subiecte care erau importante pe agenda Consiliului European de astăzi, în mod special, evident, tema agendei strategice, care vizează inclusiv multe probleme propuse de Italia – problema imigrației și competitivitatea. Cred că a fost foarte importantă ajungerea, în Consiliul European, la o definiție a agendei strategice pentru următorii ani”, a concluzionat Giorgia Meloni.
Și premierul Ungariei, Viktor Orban, a contestat modul în care sunt desemnați liderii europeni.
”Alegătorii europeni au fost înșelați. Partidul Popular European a format o coaliție a minciunii cu forțele de stânga și cu liberalii. Noi nu susținem acest acord rușinos”, a acuzat Viktor Orban.
Foto: Profimedia
Citește și: