Premierul Marii Britanii, atac fără precedent la adresa Chinei. „«Epoca de aur» s-a terminat!” / Reținerea unui jurnalist BBC a dinamitat relațiile între Londra și Beijing

Publicat: 29 11. 2022, 09:22
Actualizat: 29 11. 2022, 09:23
Premierul Marii Britanii, atac fără precedent la adresa Chinei. „«Epoca de aur» s-a terminat!” / Reținerea unui jurnalist BBC a dinamitat relațiile între Londra și Beijing / Sursa FOTO: flickr.com

Premierul Marii Britanii a lansat un atac fără precedent la adresa Chinei. Rishi Sunak a anunțat că „Epoca de aur” dintre Regatul Unit şi China s-a încheiat, iar pe viitor Londra va avea o abordare mai pragmatică a „provocării sistemice” din partea Beijingului.

Din câte notează presa occidentală, reținerea unui jurnalist BBC de către polițiștii chinezi în timpul protestelor de la Shanghai, a dinamitat relațiile dintre Londra și Beijing.

Rishi Sunak: „Să fim clari, faimoasa «Epocă de aur» s-a încheiat!”

„Să fim clari, faimoasa «Epocă de aur» s-a încheiat, la fel ca ideea naivă că prin comerţ se va ajunge automat la reforme politice şi sociale”, a răspuns Rishi Sunak la o întrebare BBC referitoare la „încălzirea” relaţiilor chino-britanice din 2015, sub fostul premier David Cameron.

Pentru primul său discurs major de politică externă ţinut la Guildhall, palatul City of London, prim-ministrul a estimat că China reprezintă în prezent „o provocare sistemică pentru valorile şi interesele noastre, o provocare care se manifestă din ce în ce mai mult pe măsură ce ţara evoluează spre un autoritarism şi mai mare”.

Afirmaţiile sale au intervenit după reținerea unui jurnalist BBC, care transmitea live manifestaţiile din Shanghai. Canalul britanic a confirmat duminică seară că jurnalistul „Ed Lawrence a fost arestat şi încătuşat în timp ce acoperea manifestaţiile de la Shanghai”. Potrivit BBC, „el a fost bătut şi lovit cu picioarele de către polițiști” înainte de a fi eliberat.

Rishi Sunak denunță reprimarea protestelor din China

Declanşată de mobilizarea împotriva lockdown-ului şi a restricţiilor impuse de autorităţi (în numele politicii zero-Covid), mânia care se intensifică în China este nemaiîntâlnită de la demonstraţiile pro-democraţie reprimate în sânge în 1989.

„În loc să asculte protestele poporului său, guvernul chinez a ales să reprime mai mult, în special agresând un jurnalist de la BBC. Media – şi parlamentarii noştri – trebuie să scoată la lumină aceste probleme fără a fi pedepsiţi”, a denunţat premierul Rishi Sunak.

Pe de altă parte, Beijingul se apără și susţine că Ed Lawrence nu s-a identificat ca jurnalist „şi nu a prezentat voluntar acreditarea de presă”, potrivit lui Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Incidentul de la Shanghai nu face decât să înrăutăţească relaţiile deja tensionate dintre Beijing şi Londra. Reamintim că, în timpul campaniei sale pentru fotoliul de prim-ministru, Rishi Sunak a numit China „ameninţarea numărul unu” pentru Londra.