Premierul Mario Monti decide dacă intră în politică. Italienii i-au spus deja „nu”

Publicat: 17 12. 2012, 18:40
Actualizat: 26 03. 2019, 04:53

O săptămână decisivă începe în Italia o dată cu anunțul posibilei candidaturi a lui Mario Monti ca premier, cu un program de austeritate proeuropean, în timp ce Silvio Berlusconi și-a multiplicat promisiunile de scădere a impozitelor pentru a șasea campanie electorală în 18 ani, relatează AFP.

Mass-media italiană a relatat luni despre intenția „Profesorului”, care conduce Guvernul de tehnocrați de un an, de a se lansa în cursa pentru alegerile legislative prevăzute a se desfășura peste două luni.

„Intrarea în politică a lui Monti”, a titrat publicația la Rebubblica (de stânga), pentru care anunțul oficial, „este doar o chestiune de zile”. Il Corriere della Sera (de centru), vorbește despre „propunerea lui Monti pentru scrutin”, un program pe care fostul comisar european l-a prezentat părților care s-ar ralia sub steagul său alb.

Cotidianul roman Il Messaggero, apropiat cercurilor puterii, afirmă că Monti, în vârstă de 69 de ani, le-a cerut miniștrilor să „întocmească lista cu lucruri de făcut” în ideea pregătirii acestui tip de program electoral.

Președintele Consiliului, a cărui demisie este așteptată la sfârșitul săptămânii, de îndată ce bugetul este aprobat de către cele două camere ale Parlamentului, se lansează în cursă pentru a evita ca „munca sa, realizată în ultimele 13 luni, să fie stricată”.

Monti este încurajat puternic de către centriștii italieni, de către Biserica Catolică și de către partenerii europeni din Italia.

„Cred că Monti va rămâne, va trebui să vedem în ce fel, însă va trabui o referință morală și politică pentru o mare «adunare» de bărbați și femei care vor să schimbe politica”, a asigurat unul dintre apropiații acestuia, ministrul Andrea Riccardi, care lucrează cu alți centriști laici și catolici, pentru realizarea unei Mișcări către a Treia Republică.

De când Palatul Chigi, sediul Guvernului, a ținut să precizeze că „toate ipotezele rămân deschise”, dar o sursă din anturajul lui Monti a precizat că dacă „Profesorul” decide să se lanseze, „vor fi și alții care se vor alătura acestui proiect”.

Mai multe informații vor fi prezentate vineri, în cadrul conferinței de la sfârșitul anului pe care o va organiza Monti.

Este imposbil ca Monti să devină, după cum i-a propus Silvio Berlusconi, candidatul unei coaliții de moderați, dominată de formațiunea sa, PdL. Potrivit analiștilor, Monti dorește să rămână în afara confruntărilor politice și vrea o listă cu membri aflați la o distanță egală atât față de dreapta cât și față de stânga lui Pier Luigi Besani, având în vedere alegerile prevăzute pentru 17 sau 24 februarie.

Profesorul refuză să se lase blocat de ezitările lui Berlusconi în vârstă de 76 de ani, a cărui strategie pare din ce în ce mai ezitantă. După ce a anunțat, în urmă cu o săptămână, marea întoarcere „pentru victoria” din februarie, magnatul media a afirmat că se va retrage în umbră dacă Monti va decide să fie „federatorului centrului-dreapta”.

Potrivit experților, este vorba despre o manevră disperată a lui Berlusconi de a păstra unitatea partidului său PdL, divizat între „moderații” care ar vrea să se ralieze sub stindardul lui Monti și tinerii din aripa dreaptă, conduși de Giorgia Meloni care nu îl vor „nici pe Berlusconi, nici pe Monti”, dar aspiră la „un nou centru-dreapta”

În același timp, Silvio Berlusconi s-a lansat puternic într-o campanie electorală cu accente populiste, dificil conciliabilă cu programul de austeritate al „Profesorului”. Duminică, invitat într-un show duminical al Canale 5, una dintre televiziunile sale, a promis anularea impozitului funciar IMU, foarte nepopular inițiat de Monti, acuzat că s-ar fi pliat dictatelor Germaniei.

Conștient că astfel își va sensibiliza electoratul, el a vorbit despre viața privată, scuzându-se că și-a multiplicat petrecerile în 2009 și 2010, pe care le-a justificat prin singurătatea pe care a simțit-o în urma divorțului, prin pierderea mamei și a surorii sale. Totodată Berlusconi a anunțat că are o „logodnică”, Francesca Pascale, o fostă vedetă a televiziunii locale „Telecafone”, mai tânără cu 48 de ani, „frumoasă la corp, dar mai frumoasă la interior”. (Stefan Costin Anghel, stefan.anghel@mediafax.ro)

Peste două treimi dintre italieni se opun unei candidaturi a lui Mario Monti

Peste două treimi (61 la sută) dintre italieni se opun eventualei candidaturi a lui Mario Monti pentru postul de premier la viitoarele alegeri generale, potrivit unui sondaj publicat duminică, relatează AFP.

În schimb, 30 la sută îi sunt favorabili, în timp ce doar 8-10 la sută dintre italieni au declarat că, dacă se vor prezenta la alegeri, „vor lua în considerare în mod serios” să voteze pentru Monti, potrivit unui sondaj realizat în urmă cu o săptămână de Institutul Ipsos pentru cotidianul Il Corriere della Sera.

„În trecut, unii lideri au reușit să construiască o bază extinsă de susținători, chiar dacă au început cu sprijin limitat”, a declarat Renato Mannheimer, președintele institutului.

Persoanele favorabile sunt, în mare parte, de vârstă medie și educate, pe când cele care sunt împotriva lui Monti sunt mai degrabă tineri și cetățeni provenind din sudul Italiei.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 800 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,5 la sută.

Mario Monti, care l-a înlocuit pe Silvio Berlusconi în noiembrie 2011 la conducerea Guvernului, responsabil de a salva Italia de faliment, este presat să se prezinte la alegerile din februarie, eventualitate pe care el a refuzat să o comenteze.

Monti este foarte apreciat de către colegii săi europeni pentru că a îndepărtat Italia de criza datoriilor și pentru că a lansat noi reforme, în special, cele privind pensiile și piața muncii.

Totuși, în Italia, imaginea sa a avut de suferit în ultimele luni, din cauza impunerii în țară a unui regim de austeritate, care presupune majorări nepopulare de impozite, precum și a stării precare a economiei italiene, în timp ce PIB-ul este în scădere de cinci trimestre consecutive.

Favoritul actual al sondajelor este Pier Luigi Bersani, liderul Pardidului Democrat, principala fornațiune de centru-stânga.