Prima pagină » Știri externe » Premierul moldovean Vlad Filat afirmă că va „zbura și pe Lună” pentru soluționarea crizei din Transnistria

Premierul moldovean Vlad Filat afirmă că va „zbura și pe Lună” pentru soluționarea crizei din Transnistria

Premierul moldovean Vlad Filat afirmă că va
Premierul Vlad Filat afirmă că va "zbura și pe Lună" pentru soluționarea crizei transtrene, subliniind că "locul Transnistriei este în R.Moldova", relatează postul Europa Liberă în pagina electronică de luni.

Premierul Vlad Filat afirmă că va „zbura și pe Lună” pentru soluționarea crizei transtrene, subliniind că „locul Transnistriei este în R.Moldova”, relatează postul Europa Liberă în pagina electronică de luni.

„Am spus la începutul mandatului că, dacă va fi necesar să zbor pe Lună și dacă acest zbor va ajuta procesul (de soluționare a crizei transnistrene), eu voi zbura și pe Lună”, a declarat premierul într-un interviu pentru postul de radio referitor la bilanțul celor trei ani de mandat de până în prezent. „Nu contează unde, nu contează în ce mediu, eu voi insista și voi continua dialogul, oferind soluții pentru ca să apropiem pas cu pas momentul în care vom soluționa acest conflict transnistrean”, a adăugat el.

Cei trei ani de guvernare „au fost ani grei, de cotitură pentru Republica Moldova”, a apreciat șeful Executivului, subliniind că actuala putere a „preluat o țară izolată, o țară care era într-o gravă criză economică, divizată sub toate aspectele”. „A trebuit să începem nu de la zero, ci dintr-o situație mai proastă”, a subliniat Filat, adăugând că, în prezent, R.Moldova, cu excepția unor „discuții în interior”, are „nu doar viziune, ci și responsabilitate” în privința integrării europene.

„Republica Moldova este o țară respectată în întreaga lume”, a continuat Filat, apreciind că politica externă a acesteia este „responsabilă, previzibilă”, că Chișinăul are „foarte mulți prieteni”, lucru „demonstrat (atât) prin vizitele” efectuate de oficiali moldoveni, cât și prin cele efectuate la Chișinău „de către cei mai înalți oficiali din întreaga lume” și ajutorul oferit de parteneri și prieteni externi în vederea modernizării țării.

După cei trei ani de mandat, apreciază premierul, ceea „ce a fost mai greu pentru noi a trecut, ca timp și efort”, subliniind că este important ca „implemenarea (reformelor) să fie perfectă pentru ca să beneficiem cât mai rapid de rezultatul” lor. În opinia sa, această „perfecțiune” constă în a „nu ne lăsa pradă populismului, a nu substitui interesul partidelor, interesul unor grupuri de persoane ( și pe cele) personale cu interesul țării”.

Filat a apreciat, de asemenea, că „nu este ușor” să se guverneze în cadrul unei alianțe și că este necesară depolitizarea instituțiilor. „Învățăm nu doar să construim Europa aici, în R.Moldova. Învățăm să coabităm, inclusiv să guvernăm în alianță”, a subliniat el, insistând că țara „va fi sortită să fie guvernată în alianță”. „Nu cred că este bine ca un singur partid să guverneze”, a adăugat el, argumentând că o guvernare în coaliție reprezintă „un control puternic al actului de guvernare”. „Sigur, trebuie să ne civilizăm cu toții, trebuie să învățăm să fim toleranți”, a mai declarat premierul.

Citește și