Premierul Poloniei anunţă o lege prin care va interzice reţelelor sociale să blocheze conturi sau să șteargă postări
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawieki, este de părere că trebuie apărată libertatea de exprimare, iar „proprietarii rețelelor de socializare nu pot opera deasupra legii”. Astfel, guvernul Poloniei anunță o lege prin care ţara va interzice rețelelor sociale să blocheze conturi sau postări.
Nu există toleranță pentru cenzură și nici nu poate exista vreodată. Libertatea de exprimare este piatra de temelie a democrației – de aceea trebuie să o apărăm. Nu depinde de algoritmi sau de proprietarii de corporații uriașe să decidă ce păreri sunt corecte și care nu”, a scris premierul polonez chiar într-o postare pe Facebook.
„Proprietarii rețelelor de socializare nu pot opera deasupra legi”
„Polonia apăra întotdeauna valorile democratice, inclusiv libertatea de exprimare. Proprietarii rețelelor de socializare nu pot opera deasupra legii. De aceea vom face totul pentru a defini cadrul operațiunilor Facebook, Twitter, Instargram și alte platforme similare.
În Polonia vom reglementa cu legi naționale adecvate. De asemenea, vom sugera adoptarea unor legi similare în toată UE. Platformele de socializare trebuie să ne servească și nu intereselor puternicilor lor proprietari. Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Polonia va apăra acest drept”, a mai scris Mateusz Morawieki.
Conform noii legi, utilizatorii de reţele sociale vor putea să ceară în instanţă republicarea conţinutului lor pe platformă, iar instanţele trebuie să dea verdictul în termen de 7 zile. Procedura s-ar desfăşura 100% electronic.
Cele două fațete ale rețelelor de socializare: Cum te ajută sau cum te împiedică conturile de social media să obții job-ul preferat
Cifrele arată că șase din 10 angajatori verifică profilurile candidaților, iar patru din 10 țin cont de acest criteriu când iau decizia de angajare. Mai mult, trei din 10 candidați sunt respinși din cauza profilului online, chiar dacă aveau experiența necesară postului. Activitatea personală din conturile de socializare poate fi un plus ori, dimpotrivă, un minus în aplicațiile pentru jobul dorit.
Pe lângă oportunitățile de recrutare și angajare, în contextul digitalizării companiilor, rețele de socializare au devenit tot mai mult și un instrument de verificare a candidaților, înainte de a decide dacă îi angajează pe postul pentru care au aplicat.