Premierul Poloniei: În partea noastră a Europei avem o calitate mult mai scăzută a produselor

Premierul Poloniei: În partea noastră a Europei avem o calitate mult mai scăzută a produselor
Publicat: 01/05/2019, 19:28

„Nu avem niciun dubiu că vom lupta împreună cu standardele duble. În Europa, pe partea noastră, avem o calitatea mult mai scăzută deși prețurile sunt deseori mai mari, parametrii acestor produse sunt diferite. Acest subiect va fi abordat și ne vom exprima împotriva acestui fenomen în forurile europene, în Bruxelles și la Strasbourg”, a declarat prim-ministrul Poloniei la conferința de presă susținută, miercuri la Varșovia, alături de premierul Viorica Dăncilă.

El a spus că unele din punctele discutate la reuniunea șefilor de stat din Europa Centrală și de Est este cel legat de protecționismul statelor mai bogate.

„Protecționismul statelor mai bogate, în ceea ce privește produsele și soluțiile din Europa Est. De exemplu, Directiva cu privire la angajații relocați, de exemplu firmele de transport, logistică, construcții, curierat, cele din servicii precum domeniul IT. Sunt niște cerințe privind aplicarea standardelor contabile în țara gazdă. De exemplu, s-a impus necesitatea de a se înregistra în țara gazdă sau de a se crea o filială, o sucursală, dar nu este nevoie să facem acest lucru. Noi ca membri UE lucrăm pentru rezultate bune și când reușim, aripile noastre sunt tăiate printr-o legislație care nu este avntajoasă”, a afirmat Mateusz Morawiecki.

O altă problemă semnalată de șeful executivului polonez este birocrația de la Bruxelles, care trebuie redusă.

„Încă o problemă comună este creșterea birocrației de la Bruxelles. Nu numai eu, dar și ceilalți prim-miniștri au subliniat acest lucru, birocrația trebuie redusă pentru a fi mai siguri de lege, ca să fie mai puține reguli cu privire la desfășurarea activității economice. Avem exemple, 5G, avantajul competitiv al Chinei. Noi suntem europeni și trebuie să construim acest avantaj concurențial. De ce să primim legislația care limitează competitivitatea întreprinderilor europene. Acest lucru va fi abordat și la Sibiu și în următoarele întâlniri”, a explicat șeful Guvernului polonez.

Mateusz Morawiecki a mai spus că deși există divergențe în privința bugetului UE, 13 țări membre au o abordare „foarte asemănătoare” în ceea ce privește părțile esențiale ale bugetului UE.

De asemenea, prim-ministrul Poloniei s-a referit și la subiectele imigrației și securității externe a UE, vorbind pe marginea acestor subiecte cu oficiali de stat din partea Maroc, Siria, Turcia.

„Al treilea punct ține de domeniul migrării și securității externe în înțelesul construirii sau reconstruirii potențialului economic al țărilor vecine ale UE pentru a scade tensiunile de migrație din aceste țări. Suntem de acord cu toții că este cea mai politică. Am vorbit cu Maroc, Siria, Turcia, care joacă un rol cheie dintr-un alt punct de vedere și am avut o abordare similară”, a declarat Mateusz Morawi.

„Aceste teme comune, ceea ce am discutat, ne va permite să articulăm mai puternic interesele noastre și să creștem coeziunea, unitatea competitivitatea UE, pentru că ținem la pueterea întregii UE, dar prin măsurile care cresc competitivitatea UE, care sunt juste și față de țările care au suferit atât de mult în timpul comunismului, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, cum ar fi Polonia, despre cum cât de greu ne-a fost să pornim la drum în 1989”, a completat Morawiecki.

La rândul ei, Viorica Dăncilă a spus că au trecut 10 ani de la Parteneriatul Estic, trebuie susținute și țările candidate pentru integrarea în Uniunea Europeană.

„Discuțiile care au avut loc aici, abordările aici pe politica agricolă comună, politica de coeziune, precum și Europa cu două viteze, standarde duble, tratarea tuturor statelor în același mod sunt doar câteva elemente care au fost discutate la reuniunea de la Varșovia dar care își vor găsi corespondent la Summitul de la Sibiu. Referitor la politica de extindere, președinția rotativă a României la Consiliul UE a susținut procesul de extindere pe baza meritelor proprii și considerăm că trebuie să fie cuprins în viitorul UE. Având în vedere că avem 10 ani de la Parteneriatul Estic, trebuie să ne uităm spre susținerea țările candidate în evoluția lor în sensul pro-european. Au fost abordate mai multe subiecte iar baza declarației de aici va fi susținută și la Summitul de la Sibiu, pentru că nu văd de ce am avea o dublă măsură, aici să susținem un lucru iar la Sibiu să ne dezicem de propria noastră declarație. Aici am pus bazele primilor pași, cerințe, idei despre cum vedem noi creionarea viitorului UE”, a afirmat Viorica Dăncilă la conferința de presă de la Varșovia.

Prim-ministrul român s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, în marja reuniunii aniversare a premierilor statelor din Europa Centrală și de Est, care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004. Cei doi au abordat aspecte ale dezvoltării macro-regionale de interes comun, referindu-se la Inițiativa Celor Trei Mări și la proiectul Via Carpatia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...