„Nu deveniți prizonieri ai Internetului (…), ieșiți să vă jucați în parcuri și în grădini, nu uitați că un calculator nu va putea niciodată să ia locul unei cărți”, a continuat el, apărând noile reguli adoptate de Parlament.
„Noi nu dorim să restrângem libertățile (…), dar ne dorim tineri care să fie protejați de șantajiști, de uzurpatori și de infractori, așa cum o fac alte țări”, a afirmat el.
Parlamentul turc a votat la începutul lunii o serie de amendamente la Legea din 2007 privind Internetul care, între altele, permite autorității guvernamentale de telecomunicații (TIB) să blocheze fără decizia justiției site-uri care aduc atingere „vieții private” sau publică un conținut considerat „discriminatoriu sau ofensator”..
Votate într-un moment în care Guvernul este afectat de un răsunător scandal de corupție, amendamentele acestei legi au provocat furia opoziției și critici din partea a numeroase ONG-uri sau capitale străine, care le-au considerat drept „liberticide”.
Adversarii noii legi l-au îndemnat pe președintele turc Abdullah Gül, care a recunoscut că aceasta pune „probleme”, să nu o promulge.
Într-un e-mail trimis lui Gül și publicat luni, reprezentanta Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru libertatea presei și-a exprimat regretul în legătură cu „noua lege privind Internetul”, care, în opinia ei, „amenință libertatea de exprimare și a presei în Turcia”.
„Ea conține clauze foarte îngrijorătoare suspceptibile să împiedice libertatea de discuție pe Internet pe chestiuni de interes public”, a deplâns Dunja Mijatovici.
Turcia este considerată de ONG-uri ca una dintre țările cele mai represive în materie de control al Internetului.
Gaidau Ion, [email protected]