Premierul Republicii Moldova solicită retragerea trupelor ruse din Transnistria
Filip a afirmat că Guvernul de la Chișinău va pleda în continuare pentru stabilirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, însă a adăugat că solicită retragerea trupelor ruse și munițiilor dislocate în stânga Nistrului, în acest sens fiind esențial sprijinul OSCE.
„Vrem să avem o relație echilibrată și de prietenie cu Moscova, bazată pe dialog și pe respect reciproc. Sper ca Rusia să aibă intenția sinceră de a ajuta soluționarea conflictului transnistrean și să-și retragă trupele și armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Filip.
„O stare de incertitudine planează și asupra Europei de Est: toate țările din regiune se confruntă cu un set de probleme similare. Prima categorie ține de probleme interne, cum ar fi reformele structurale, consolidarea instituțiilor democratice, lupta cu corupția, reducerea sărăciei, modernizarea infrastructurii. A doua categorie de probleme este generată de faptul că prin Europa de Est trec principalele linii de divizare geopolitică între Est și Vest. Ce-a treia categorie, strâns legată de precedenta, ține de relațiile fiecărei țări cu Rusia”, a adăugat premierul Republicii Moldova.