Prima pagină » Știri externe » Premierul rus: Există riscul unui nou Război Rece

Premierul rus: Există riscul unui nou Război Rece

Premierul rus: Există riscul unui nou Război Rece
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a acuzat Occidentul că declanșează un nou Război Rece, prin politicile NATO față de Rusia, și că sancțiunile suplimentare care vor fi impuse statutului rus după anexarea peninsulei Crimeea vor agrava și mai mult tensiunile ruso-occidentale, transmite agenția Reuters.

Medvedev a declarat sâmbătă, în cadrul conferinței anuale de la Munchen pe tema securității, că președintele rus, Vladimir Putin a avertizat la evenimentul din 2007 că intenția Occidentului de a construi un sistem antirachetă ar putea declanșa un nou Război Rece.

„Acum situația este mai gravă; progresele din 2007 sunt mult mai grave decât cele anticipate”, a subliniat premierul rus.

Însă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a învinovățit Rusia pentru tensiunile ruso-occidentale.

„Discursul, poziția și exercițiile capacităților nucleare ale Rusiei au scopul de a-i intimida pe vecinii acesteia, subminând încrederea și stabilitatea în Europa”, a acuzat Stoltenberg.

Comentariile lui Medvedev au venit după ce Stoltenberg a declarat că drept reacție față „de insistențele Rusiei, care destabilizează securitatea în Europa”, Alianța Nord-Atlantică „nu dorește declanșarea unui nou Război Rece, dar în același timp reacția noastră trebuie să fie una fermă”.

Stoltenberg a subliniat necesitatea purtării unui dialog cu Rusia, dar a apărat deciziile NATO de a întări securitatea în țările baltice și cele est-europene, unde urmează să fie mobilizate mai multe trupe pe fondul influenței Rusiei din zonă. El a mai precizat că una dintre restricțiile impuse de NATO se referă la utilizarea de arme nucleare.

„Nimeni nu ar trebui să se gândească la folosirea armelor nucleare într-un conflict – ar schimba natura oricărui alt conflict în mod fundamental”, a avertizat secretarul general al NATO.

Medvedev l-a luat în derâdere pe Stoltenberg, sugerând că Rusia ar putea utiliza arme nucleare în conflicte, declarând că „uneori, mă întreb dacă trăim în 2016 sau în 1962”.

Premierul rus a solicitat ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei după anexarea fostei provincii ucrainene Crimeea, explicând că „este o măsură inutilă, care nu duce la niciun rezultat” și că dăunează chiar Occidentului, excluzând Rusia din poziția de investitor.

Citește și