Vucici a declarat că gardul, înalt de patru metri, „nu este soluția” la problema imigranților care intră în Ungaria de pe teritoriul Serbiei.
Autoritățile ungare au anunțat acest plan miercuri, precizând că gardul va va fi instalat de-a lungul celor 175 kilometri de frontieră dintre cele două țări.
Ministrul ungur de Externe Peter Szijjarto a declarat că Budapesta nu poate să aștepte ca Uniunea Europeană (UE) să găsească o soluție la problema imigrației.
„Sunt surprins și șocat”, a declarat Vucici pentru un post de televiziune, în timpul unei vizite la Oslo, adăugând că „vom discuta despre această decizie cu colegii noștri unguri”.
„Ridicarea unor ziduri nu este o soluție. Serbia nu poate fi considerată responsabilă de situația creată de către imigranți, suntem doar o țară de tranzit. Este Serbia responsabilă de criza din Siria?”, a continuat el.
Vucici a anunțat că intenționează să discute despre acest subiect cu partenerii țării sale din cadrul UE.
Numărul imigranților și solicitanților de azil care au pătruns în Ungaria în 2015 a crescut puternic. Potrivit Guvernului, aproximativ 54.000 de imigranți au intrat până în prezent în țară de la începutul anului, în comparație cu 43.000 de persoane în 2014.
– „Închidere fizică”
Poliția a înregistrat 10.000 de persoane care au traecut frontiera ilegal numai în ianuarie.
Însă, pe de altă parte, zeci de mii de unguri și-au părăsit țara.
„Imigrația este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă UE în prezent”, declara Szijjarto miercuri, într-o conferință de presă. „Vorbim despre o porțiune de frontieră de 175 de kilometri, care poate fi închisă fizic cu un gard de patru metri înălțime. Ministrul de Interne a primit instrucțiuni să pregătească acest lucru”, adăuga el.
Szijjarto aprecia că gradul nu contravine niciuneia dintre obligațiile internaționale pe care și le-a asumat țara sa și că planul urmează să fie pregătit săptămâna viitoare.
Unii critici afirmă că anunțul este ultimul dintr-o serie, în cadrul retoricii antiimigrație a Guvernului ungar.
O campanie guvernamentală de afișaj – cu mesaje ca „Dacă vii în Ungaria, nu le lua locurile de muncă ungurilor!” – a provocat o controversă și a determinat ONU să-și pregătească propria campanie de afișaj prin care să prezinte refugiați care s-au integrat cu succes în societatea ungară.
Campania de afișaj face parte din eforturile Guvernului de a obține susținerea publică în vedea înăspririi legislației cu privire la imigrație, așteptate în curând.
Oficiali unguri au declarat că panorile afișate fac parte dintr-un studiu efectuat în rândul alegătorilor cu privire la imigranți, în cadrul căruia au fost chestionați opt milioane de unguri.
Oamenii au fost întrebați, în acest chestionar cu privire la imigrație, dacă sunt de acord sau nu că imigranții le pun în pericol sursele de venit și răspândesc terorismul.