Scoția, regiune a Marii Britanii, vrea să organizeze un nou referendum proindependență, în contextul deciziei Guvernului de la Londra privind ieșirea din Marea Britanie. Scoția speră să rămână membră a Uniunii Europene, deși Bruxellesul a semnalat că obținerea independenței nu ar garanta rămânerea în UE.
În contextul disputelor din ce în ce mai intense, Nicola Sturgeon a amintit marți că Theresa May nu a devenit prim-ministru în urma alegerilor.
„Eu am fost aleasă în funcția de prim-ministru al Scoției pe baza angajamentului clar privind un nou referendum. Dar premierul (Theresa May -n.red.) nu este încă aleasă de nimeni”, a declarat Nicola Sturgeon, citată de cotidianul The Independent.
După referendumul din iunie 2016, prin care britanicii au decis la limită ieșirea din UE, premierul David Cameron, care organizase plebiscitul din rațiuni populiste deși pleda pentru rămânerea în Blocul comunitar, a demisionat. Pe fondul criticilor intense, Boris Johnson, unul dintre liderii taberei pro-Brexit, nu a putut fi numit premier, astfel că Theresa May a fost desemnată de Partidul Conservator, probabil ca soluție de compromis, în fruntea Guvernului. Noul Cabinet nu a avut nevoie de votul Parlamentului, dar probabil l-ar fi putut obține, dat fiind că Partidul Conservator are majoritate.