Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat luni că își va exercita dreptul de veto împotriva a două dintre cele trei proiecte de lege care vizează reformarea sistemului judiciar, despre care partidele din opoziție și Uniunea Europeană consideră că vor submina democrația. Este vorba despre inițiativele privind reformarea Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii.
Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a avut o întrunire cu ușile închise imediat după anunțul lui Duda. Purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Ryszard Terlecki, a declarat că „președintele încă se poate răzgândi”.
Președintele partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, nu a vrut să comenteze decizia președintelui țării. Vicepremierul Mateusz Morawiecki, care este în același timp ministru al Economiei și al Finanțelor, s-a declarat „surprins” și „dezamăgit” și a precizat că proiectele de lege sunt considerate cruciale pentru partid.
Deciziile marchează primul moment în care Andrzej Duda s-a delimitat de inițiativele lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Duda a fost promovat de Kaczynski pentru președinția partidului, în 2015, și a susținut agenda naționalistă a partidului, fără a se opune vreunei legi până acum.
În schimn, președintele Curții Supreme i-a mulțumit președintelui Andrzej Duda pentru decizia luată. Malgorzata Gersdorf s-a întâlnit cu Duda „într-o atmosferă prietenoasă” și i-a promis „sprijin intelectual” pentru elaborarea unei noi legislații, după consultări ample cu experți.
Proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme prevede demiterea actualilor judecători, cu excepția celor desemnați de ministrul Justiției și aprobați de către președinte. Documentul îi oferă președintelui puterea de a emite reglementări pentru activitatea instanței. De asemenea, proiectul introduce o comisie disciplinară care, la inițiativa ministrului Justiției, ar analiza eventualele încălcări ale legislației sau ale eticii.
Andrzej Duda își va exercita dreptul de veto și asupra proiectului de lege pentru reformarea Consiliului Național al Magistraturii. Printre schimbările prevăzute se regăsea faptul că parlamentarii aveau puterea să numească judecători.