Premierul thailandez dizolvă Parlamentului, dar fără efect asupra manifestanților, care sunt hotărâți să înlăture de la putere Guvernul său
Premierul thailandez a anunțat, luni, dizolvarea Parlamentului și convocarea de alegeri „cât mai repede” pentru a încerca să scoată țara din criza politică profundă, fără să reușească însă să calmeze manifestanții, hotărâți să înlăture de la putere Guvernul său, relatează AFP.
„Susținătorii mei vor mai mult decât dizolvarea” Parlamentului, a reacționat liderul manifestanților, Suthep Thaugsuban, aflat în poziție de forță după ce 100.000 de manifestanți au invadat străzile din Bangkok, potrivit unui oficial din cadrul poliției.
Manifestanții nu renunță la solicitările lor de a se termina cu „sistemul Thaksin”, referindu-se la premierul înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat în 2006, pe care îl acuză că a rămas la conducere din umbră, prin intermediul surorii sale Yingluck.
„Lupta va continua. Scopul nostru este să înlăturăm regimul Thaksin”, a insistat Suthep, contactat de AFP.
Ferm în dorința sa de a înlocui Guvernul cu un „consiliu al poporului” neales, el a mărșăluit luni dimineață în fruntea unuia dintre numeroasele cortegii care se îndreptau spre sediul Guvernului în sunet de fluiere, simbol al protestului care durează de peste o lună.
Spre sfârșitul dimineții, mai multe mii de persoane ajunseseră deja la sediul Guvernlui, în clasica atmosferă de carnaval care a marcat începutul manifestațiilor în Thailanda.
În rândurile mișcării eteroclite se numără burghezi din Bamgkok apropiați ai principalului partid de opoziție, Partidul Democrat, și grupuri ultraregaliste, uniți de ura lor față de Thaksin și de dorința de evoluție a societății.
Mișcarea a luat amploare de la sfârșitul lui noiembre, odată cu ocuparea mai multor ministere și administrații și ieșirea în stradă a circa 180.000 de manifestanți. Aceasta s-a radicalizat în urmă cu o săptămână cu tentative de a prelua controlul asupra sediului Guvernului, ce au degenerat în confruntări într poliție și manifestanți.
Premierul a propus luni dimineața, într-o alocuțiune televizată, o dizolvare a Parlamentului „pe baza consultărilor cu diverse partide” pentru a „lăsa poporul să decidă”.
Dar anunțul a fost făcut în timp ce criza politică pare să fi trecut la un alt nivel, după mai multe săptămâni de dialog al surzilor între opoziție și Guvern.
Ultimul semn al impasului politic a fost acela că peste 150 de deputați ai Partidului Democrat și-au anunțat duminică demisia, aruncând o umbră asupra legitimității Parlamentului cu 500 de locuri în care Puea Thai al lui Yingluck este majoritar.
Abhisit Vejjajiva, liderul democraților și fost premier, nu a comentat, luni dimineața, anunțul premierului de a organiza noi alegeri, în timp ce a sugerat până în prezent că partidul său ar putea participa.
Partidul aflat la putere este a priori considerat câștigător, în timp ce Partidul Democrat nu a mai câștigat alegerile naționale de 20 de ani, fiind incapabil să își extindă baza electorală, cantonată în Bangkok și în sudul țării.
Cu demisia sa în masă, Partidul Democrat a revenit totuși în centrul protestului după ce s-a retras în mod surprinzător în ultimele săptămâni în spatele lui Suthep, care a demisionat din partid pentru a prelua conducerea manifestațiilor.
Criza s-a reluat luni după un armistițiu de câteva zile respectat cu ocazia aniversării de 86 de ani a regelui Bhumibol, considerat ca un semizeu de numeroși thailandezi.
Într-o capitală obișnuită cu violențele politice, noi blocuri de beton au fost instalate în jurul sediului Guvernului.
Luni va fi „ziua judecății”, a promis Suthep, a cărui idee de „consiliu al poporului” neales generează critici cu privire la caracterul său antidemocratic.
Furia manifestanților a fost provocată de un proiect de lege de amnistie care, potrivit criticilor săi, ar permite revenirea lui Thaksin, aflat în exil pentru a scăpa de închisoare pentru corupție.
În pofida respingerii sale de către Senat, acest protest ințial nu a făcut decât să inflameze spiritatele.
Miliardarul divizează țara între masele rurale și urbane defavorizate din nordul și nord-estul țării, care îl adoră, și elitele de la Bangkok care îl văd drept o amenințare pentru monarhie.
Aceste diviziuni profunde ale societății au fost evidențiate în timpul crizei din primăvara lui 2010, soldate cu 90 de morți și 1.900 de răniți.