Premierul Theresa May amenință medicii britanici care vor să intre în grevă
Potrivit Theresei May, contractul impus medicilor stagiari este „sigur” și i-a îndemnat pe aceștia să se gândească întâi la binele pacienților lor.
Theresa May a făcut această declarație în contextul în care spitalele britanice concep planuri de acționare în cazul unor împrejurări neprevăzute ce pot apărea pe parcursul grevei medicilor stagiari de-a lungul celor cinci zile consecutive de suspendare a activităților.
Asociația Medicală Britanică a anunțat că membrii săi se opuneau contractului, așa că nu a avut de ales.
În prima sa intervenție publică asupra acestei dispute, premierul britanic a solicitat asociației să anuleze grevele. Aceasta a adăugat că Serviciul Național britanic de Sănătate deține un nivel-record de finanțare și mai mulți doctori decât a avut vreodată țara.
„Guvernul pune pacienții pe primul loc, Asociația Medicală Britanică ar trebui să facă același lucru, nu să se joace de-a politica”, a spus Theresa May.
Jeremy Hunt, secretarul britanic de Stat pentru Sănătate, a anticipat că cele cinci zile de grevă vor „produce suferințe” pacienților, o dată cu cele 100.000 de operații și un milion de programări medicale amânate.
„Mulți pacienți pot fi foarte bolnavi sau vulnerabili, așa că nu putem prevedea suferința sau durerea pricinuite tuturor celor afectați”, a afirmat Katherine Murphy, în numele Asociației Pacienților. Aceasta a solicitat Guvernului britanic să continue negocierilor cu Asociația Medicală Britanică .
Contractul impus medicilor stagiari presupune, printre altele: creșterea salariului de bază, în medie, între 10 și 11 la sută, un sistem de plată al orelor suplimentare determinat în funcție de câte weekenduri vor fi lucrate- cei care vor lucra un weekend din două vor avea o mărire de 10 la sută pe lângă salariul de bază. Conform Asociației Medicale Britanice, acest lucru nu este corect față de cei care lucrează cel mai mult în weekend sau față de cei care sunt angajați cu jumătate de normă.