„Vocile din Occident care se declară dispuse să negocieze cu Bashar al-Assad ne ridică semne de întrebare privind valorile umane”, a declarat Davutoglu, potrivit Reuters.
„În pofida tuturor masacrelor, în pofida utilizării armelor chimice, dacă cineva dă mâna cu al-Assad, acel gest va rămâne pe parcursul istoriei. Nu există nicio diferență între a da mâna cu al-Assad sau cu Hitler”, a spus liderul turc.
Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a sugerat duminică, într-un interviu acordat CBS, că regimul Bashar al-Assad ar putea fi cooptat în negocieri pentru soluționarea războiului civil. „Până la urmă, vom fi nevoiți să negociem”, a spus Kerry referindu-se la posibilitatea de a negocia cu regimul de la Damasc.
Departamentul de Stat american a explicat că John Kerry nu s-a referit la negocieri directe cu președintele Bashar al-Assad, ci la situația generală din Siria.
Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a respins sugestia lui John Kerry privind inițierea de negocieri. „Declarațiile făcute în afara țării nu ne interesează”, a declarat al-Assad într-un interviu acordat Televiziunii publice. „Continuăm să auzim declarații, dar așteptăm întâi acțiuni”, a subliniat al-Assad.
Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășeste 215.000 de morți.