„Este o nouă pagină pentru democrația țării. Suntem o singură țară, o singură națiune”, a declarat premierul Turciei, după adoptarea proiectului de introducere a sistemului prezidențial.
„Toată lumea trebuie să rămână sigură că vrem pacea țării noastre; mulțumim pentru voturi, le vom folosi în cel mai bun mod posibil”, a spus șeful Guvernului de la Ankara.
Primele rezultate oficiale ale referendumului din Turcia arată că tabăra „Da” (Evet), care susține modificările constituționale propuse de Erdogan, a câștigat la o diferență foarte mică, cu 51% din voturi. Comisia Electorală a luat o măsură extrem de controversată, care pune la îndoială corectitudinea votului: au fost acceptate la numărătoare și voturile fără ștampilă oficială, cu excepția cazurilor când se poate dovedi că ele au fost aduse din afara secțiilor de votare. Majoritatea turcilor din diaspora au votat Da, în România votul turcilor fiind împotriva lui Erdogan 55%-45%, ca și în multe alte țări, precum SUA, însă marile comunități turce din Vest au votat majoritar Da.
Turcii au ieșit duminică la urne pentru a vota la referendumul constituțional convocat de președintele Recep Tayyip Erdogan, în urmă căruia Turcia va deveni de facto o republică prezidențială, în care Erdogan poate rămâne președinte până în 2029. Schimbările constituționale propuse de Erdogan reprezintă cele mai mari modificări ale sistemului de guvernare al statului turc, de la înființarea republicii de către Kemal Ataturk, în 1923. Cei care îl susțin pe Erdogan spun că schimbările propuse ar moderniza statul turc, în timp ce opozanții arată că regimul autocratic al lui Erdogan ar primi și mai multe puteri.