Premierul ucrainean A DEMISIONAT. Coaliția de guvernământ s-a dizolvat: „CONSECINȚELE VOR FI DRAMATICE”
Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk și-a anunțat demisia joi, denunțând dizolvarea coaliției guvernamentale în Parlament, în plină criză economică și în mijlocul unui conflict armat cu separatiști proruși, relatează AFP.
Demisia lui Iațeniuk, susținut de occidentali, ilustrează o sciziune în cadrul echipei prooccidentale de conducere și riscă să arunce țara într-o gravă criză politică, pe lângă dificultățile economice și sângerosul conflict dintre forțele guvernamentale și separatiști proruși.
„Îmi anunț demisia, având în vedere dislocarea coaliției parlamentare, care blochează inițiative guvernamentale”, a declarat Iațeniuk.
Dizolvarea coaliției „va avea consecințe dramatice pentru țară”, a avertizat el.
„Guvernul nostru nu are un răspuns la întrebările «cu ce să plătim mâine salariile, cum să facem plinul blindatelor și să finanțăm armata?»”, le-a spus el deputaților.
Iațeniuk a subliniat că legi importante nu au fost votate, în urma dezintegrării coaliției.
„Cine va vota legi nepopulare gândindu-se la alegeri?”, s-a întrebat el.
„Este inacceptabil să schimbi soarta țării cu interese politice înguste. Este o crimă morală și politică”, a denunțat politicianul.
Iațeniuk este membru al partidului Batkivșcina al Iuliei Timoșenko, cea mai importantă forță a coaliției și care se opune organizării unor alegeri legislative anticipate.
Coaliția de partide care susține Guvernul în Parlament s-a dizolvat, anunță Turcinov
Coaliția guvernamentală din Parlamentul ucrainean s-a desființat joi, a declarat președintele Verhovna Rada Oleksandr Turcinov, deschizându-se astfel calea către alegeri legislative anticipate, relatează AFP.
„Coaliția parlamentară «Opțiunea europeană» a încetat să mai existe în Parlament”, a declarat Turcinov în fața deputaților.
Anterior, două partide – Udar al fostului campion la box Vitali Kliciko, un aliat al președintelui Petro Poroșenko, și Svoboda (Libertate, dreapta naționalistă) – au anunțat că se retrag din coaliția aflată la putere.
Președintele Poroșenko, care a promis alegeri anticipate încă de când a fost ales președinte, pe 25 mai, a salutat decizia celor două grupuri parlamentare.
„Acest lucru arată că o parte a deputaților nu se agață de scaune și sunt conțtienți de sentimentele alegătorilor”, a subliniat el, citat într-un comunicat.
„Toate sondajele și toate întâlnirile cu oameni arată că societatea dorește o înnoire completă a puterii”, a continuat el, citând sloganul preferat al mișcării Maidan – de contestare proeuropeană și anticorupție – care a îndepărtat, în februarie, regimul fostului președinte prorus Viktor Ianukovici.
Numeroși foști aliați ai acestuia din urmă dețin în continuare mandate în Parlament, inclusiv comuniștii, acuzați că-i susțin pe separatiștii proruși și al căror grup parlamentar a fost dizolvat joi de către președintele Parlamentului.
Un scrutin anticipat ar urma să-i permită președintelui Petro Poroșenko să constituie o majoritate solidă, pe baza succesului în alegerile prezidențiale, în care a obținut aproape 55% din voturiel exprimate.
Însă, pentru ca să poată să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri legislative anticipate, este necesar ca Verhovna Rada să constate faptul că actuala coaliție guvernamentală a încetat să mai existe, de 30 de zile, și că nu s-a putut forma altă coaliție.
Când aceste condiții vor fi îndeplinite, președintele poate să anunțe alegeri legislative după două luni.
Udar (Lovitură) și Svoboda (Libertate) susțin acest proiect, însă a treia și cea mai importantă formațiune a actualei coaliții, partidul Batkivșcina (Patrie, dreapta populistă) al Iuliei Timoșenko, i se opune.
În alegerile prezidențiale, Timoșenko a obținut 12% din voturile exprimate. Unul dintre „locotenenții” ei, Oleksandr Turcinov, este președintele Parlamentului și a asigurat interimatul la șefia statului după demiterea lui Viktor Ianukovici din funcție.