„Statul ungar în ansamblu sprijină cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpartia”, a declarat șeful Guvernului ungar într-un interviu acordat vineri seara televiziunii publice M1.
Între 150.000 și 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, între care aproape toate în Transcarpatia. Ele reprezintă cea mai mare minoritate (aproximativ 13 la sută) din această regiune ucraineană situată la frontiera cu România, Ungaria și Slovacia.
„O Ucraină stabilă și democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă și democratică fără să acorde drepturi minorităților și comunităților naționale care trăiesc aici”, a adăugat el.
Aceste declarații vin în continuarea celor din 10 mai, din cadrul discursului de învestitură din Parlament. Orban a fost reconfirmat în funcția de premier pentru un al doilea mandat consecutiv după victoria obținută la alegerile legislative din aprilie.
Șeful diplomației ungare Janos Martonyi a precizat, miercuri, că Viktor Orban nu s-a gândit la o autonomie „teritorială”.
Premierul ungar a declarat vineri seara pentru M1 că există în Europa mai multe forme de autonomie și că maghiarii din Transcarpatia vor trebui să precizeze ce fel de autonomie vor.
Ambasadorul ungar la Kiev a fost convocat de Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe pentru a explica aceste declarații ale lui Orban.
La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a calificat marți drept „regretabile” aceste remarci ale lui Viktor Orban. El le-a cerut vecinilor Ucrainei să dea dovadă de solidaritate, susținând unitatea și independența Ucrainei.
Iuliana Enache, [email protected]