Premierul Viktor Orban, acuzat că ar fi fost informator al serviciilor secrete comuniste
Omul de afaceri Lajos Simicska a declarat duminică, într-un interviu pentru blogul Mandiner, că Orban a întocmit rapoarte despre el pentru autoritățile comuniste, în timp ce își efectuau serviciul militar în anii ’80, dar că l-a informat despre acest lucru. Simicska a precizat că autoritățile din perioada comunistă l-au plasat sub supraveghere și, în timp ce își efectua serviciul militar, i-au fost prezentate mai multe dosare. Orban i-a spus atunci că scrie rapoarte și au discutat inclusiv despre detaliile pe care urma să le prezinte. După ce au terminat armata, Orban i-a spus lui Simicska că autoritățile au încercat să îl recruteze, dar el a refuzat. Atunci l-am crezut, dar „acum nu știu ce să cred”, a adăugat omul de afaceri.
Biroul premierului a reacționat furnizând documente care arată că lui Orban i s-a cerut să întocmească rapoarte pentru autorități, dar a refuzat.
Premierul Viktor Orban a declarat luni că acuzațiile omului de afaceri potrivit cărora el ar fi fost informator sunt motivate de dușmănie. „Faptele vorbesc de la sine, toate informațiile sunt disponibile”, a afirmat Orban, adăugând că e „trist” că „nemulțumirile personale pot face pe cineva să se coboare atât de jos”. Premierul a precizat că nu este necesar ca politica ungară să se transforme într-un „circ”.
Partidul Socialist de opoziție a cerut însă Comisiei pentru securitate națională a Parlamentului să se reunească pentru a discuta afirmațiile făcute de Lajos Simicska, potrivit cărora Orban ar fi lucrat pentru serviciile secrete comuniste. Zoltan Lukacs, vicepreședintele partidului, a apreciat că „cea mai gravă afirmație” a lui Simicska este că documente care ar dovedi activitatea lui Orban în serviciile secrete se află în mâinile autorităților ruse. Dacă este așa, suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisă, întrucât autoritățile ruse ar putea recurge la șantaj, a avertizat Lukacs.
Coaliția Democratică (DK, opoziție) a cerut de asemenea o reuniune a comisiei parlamentare. Agnes Vadai, vicepreședintele DK, a menționat că Simicska și Orban au fost colegi de cameră în liceu. Apar suspiciuni că „cel mai anticomunist politician din ultimii 25 de ani ar fi putut fi informator comunist înainte de schimbarea regimului”, a adăugat ea.
Partidul radical naționalist Jobbik i-a cerut lui Orban să demisioneze dacă nu poate respinge acuzațiile formulate de Simicska. Adam Mirkoczki, purtătorul de cuvânt al partidului, a menționat că socrul lui Orban a fost deconspirat ca agent al serviciilor de informații.
Partidul de opoziție LMP a apreciat la rândul său că Orban ar trebui să vină în Parlament pentru a clarifica problema. În plus, parlamentarii ar trebui să oblige Guvernul să ia măsuri astfel încât Rusia să prezinte dosarele KGB referitoare la Ungaria, din perioada 1944-1991.
Formațiunea de opoziție Dialog pentru Ungaria (PM) a cerut de asemenea ca înregistrările cu date despre informatori să fie date publicității, parlamentarul PM Richard Barabas apreciind că acestea ar avea legătură directă cu acuzațiile lui Simicska.