Prima pagină » Știri externe » Premiul Nobel pentru economie, acordat pentru cercetări privind diferențele de prosperitate între națiuni

Premiul Nobel pentru economie, acordat pentru cercetări privind diferențele de prosperitate între națiuni

Premiul Nobel pentru economie, acordat pentru cercetări privind diferențele de prosperitate între națiuni

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat cercetătorilor Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson pentru studiile lor privind diferențele de prosperitate între națiuni.

Cei trei economiști „au demonstrat importanța instituțiilor sociale pentru prosperitatea unei țări”, a anunțat comitetul Nobel al Academiei Regale Suedeze de Științe, la Stockholm, citat de Associated Press.

„Societățile cu un stat de drept slab și instituțiile care exploatează populația nu generează creștere sau schimbare în bine. Cercetările laureaților ne ajută să înțelegem de ce”, a adăugat acesta.

„Reducerea diferențelor uriașe de venit dintre țări este una dintre cele mai mari provocări ale noastre. Datorită cercetărilor revoluționare ale lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James Robinson, avem o înțelegere mult mai profundă a cauzelor profunde ale motivului pentru care țările eșuează sau prosperă,” a spus Jakob Svensson, președintele comitetului premiului pentru economie.

Acemoglu și Johnson lucrează la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology), în timp ce Robinson își desfășoară cercetările la Universitatea din Chicago.

Premiul Nobel pentru economie este cunoscut oficial sub numele de Premiul Băncii Suediei în Științe Economice în memoria lui Alfred Nobel.

Banca centrală a Suediei a înființat acest premiu în 1968 în memoria lui Nobel, omul de afaceri și chimist suedez din secolul al XIX-lea care a inventat dinamita și a înființat cele cinci premii Nobel.

Deși unele voci subliniază că premiul pentru economie nu este din punct de vedere tehnic un premiu Nobel, el este întotdeauna prezentat împreună cu celelalte premii pe 10 decembrie, aniversarea morții lui Nobel în 1896.

Premiile Nobel în medicină, fizică, chimie, literatură și pace au fost anunțate săptămâna trecută.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și