Prima pagină » Știri externe » Premiul NOBEL pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor John Hopfield și Geoffrey Hinton. Cel din urmă e poreclit „nașul inteligenței artificiale”

Premiul NOBEL pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor John Hopfield și Geoffrey Hinton. Cel din urmă e poreclit „nașul inteligenței artificiale”

Premiul NOBEL pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor John Hopfield și Geoffrey Hinton. Cel din urmă e poreclit „nașul inteligenței artificiale”
Premiul NOBEL pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor John Hopfield și Geoffrey Hinton. Cel din urmă e poreclit „nașul inteligenței artificiale”

Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde anul acesta Premiul Nobel pentru Fizică cercetătorilor John J. Hopfield și Geoffrey E. Hinton „pentru descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată cu rețele neuronale artificiale”.

Hinton este cunoscut la nivel internațional ca „naș al inteligenței artificiale” și a devenit și mai cunoscut anul trecut, atunci când a renunțat la locul său de muncă de la Googlepentru a putea vorbi liber despre pericolele reprezentate de inteligența artificială, domeniu în care este văzut ca un pionier, arată Reuters.

„Metodele și conceptele de pionierat dezvoltate de laureații din 2024, John Hopfield și Geoffrey Hinton, au fost esențiale în modelarea domeniului rețelelor neuronale artificiale. Ei ne-au arătat o modalitate complet nouă de a folosi computerele pentru a ne ajuta și pentru a ne ghida în abordarea multor provocări cu care se confruntă societatea noastră”, se arată în comunicat.

Cine sunt cei doi câștigători ai Premiului Nobel pentru Fizică

Laureații Premiului Nobel pentru Fizică din 2024 au folosit instrumente din fizică pentru a construi metode care au ajutat la punerea bazelor învățării automate puternice de astăzi, mai explică Academia Suedeză.

John Hopfield a creat o structură care poate stoca și reconstrui informații. Geoffrey Hinton a inventat o metodă care poate descoperi independent proprietăți în date, devenind esențială pentru marile rețele neuronale artificiale utilizate acum.

„Deși computerele nu pot gândi, mașinile pot acum să imite funcții precum memoria și învățarea. Laureații din acest an au contribuit la realizarea acestui lucru. Folosind concepte și metode fundamentale din fizică, au dezvoltat tehnologii care utilizează structuri în rețele pentru a procesa informații”, explică sursa citată.

John J. Hopfield, născut în 1933 în Chicago și-a obținut doctoratul în 1958 de la Universitatea Cornell, Ithaca. Este profesor la Universitatea Princeton.

Geoffrey E. Hinton, născut în 1947 în Londra, și-a obținut doctoratul în 1978 de la Universitatea din Edinburgh. Este profesor la Universitatea din Toronto.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și