Prima pagină » Știri externe » PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ a fost câștigat de John O”Keefe, May‐Britt Moser și Edvard Moser

PREMIUL NOBEL pentru MEDICINĂ a fost câștigat de John O”Keefe, May‐Britt Moser și Edvard Moser

PREMIUL NOBEL MEDICINĂ 2014 a fost câștigat de John O''Keefe, Edvard Moser și May‐Britt Moser.

PREMIUL NOBEL MEDICINĂ 2014. Sezonul premiilor Nobel a debutat luni, cu decernarea trofeului pentru medicină sau/și fiziologie. Anul acesta, recompensați cu celebrul trofeu au fost John O”Keefe, Edvard Moser și May‐Brit Moser.

Cercetătorii au fost recompensați astfel pentru „descoperirea celulelor care constituie un sistem de poziționare în creier”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul nobelprize.org. Este vorba despre„un GPS intern, aflat în creier, care ne ajută să ne orientăm în spațiu”, mai precizează sursa citată.

Potrivit sursei citate, May-Britt și Edvard Moser sunt cel de-al cincilea cuplu laureat de-a lungul timpului la Premiile Nobel. Pe de altă parte, May-Britt Moser este cea de-a 11-a femeie căreia i se decernează Premiul Nobel pentru medicină.

May-Britt Moser s-a născut în orașul FosnavÃ¥g din Norvegia, în 1963. A studiat psihologia la Universitatea din Oslo, împreună cu viitorul ei soț și colaureat al premiului Nobel Edvard Moser. Și-a luat doctoratul în neurofiziologie în 1995. A urmat studii postdoctorale la Universitatea din Edinburgh și la University College London, înainte de a se transfera la Universitatea de Știință și Tehnologie din orașul norvegian Trondheim, în 1996. May-Britt Moser a devenit profesor de științe neuronale în 2000 și este în prezent directorul general al Centre for Neural Computation din Trondheim.

Edvard I. Moser s-a născut în 1962, în orașul Ã…lesund. Și-a obținut doctoratul în neurofiziologie la Universitatea din Oslo, în 1995. A urmat studii postdoctorale alături de soția și colaureata Nobel May-Britt Moser, mai întâi la Universitatea Edinburgh și apoi la laboratorul coordonat de John O’Keefe din Londra. În 1996 s-a transferat la Universitatea de Știință și Tehnologie din Trondheim, unde a devenit profesor, în 1998. În prezent, este directorul al Kavli Institute for Systems Neuroscience din Trondheim.

John O’Keefe s-a născut în 1939, la New York, și deține atât cetățenia americană, cât și pe cea britanică. A obținut diploma de doctor în psihologie fiziologică la Universitatea McGill din Canada, în 1967. După aceea, s-a mutat în Marea Britanie pentru studii postdoctorale, la University College London. A rămas în această universitate britanică și a devenit profesor de științe neuronale și cognitive în 1987. John O’Keefe este în prezent director la Sainsbury Wellcome Centre in Neural Circuits and Behaviour la University College London.

Laureații anului 2013 au fost cercetătorii James E. Rothman, Randy W. Schekman și Thomas C. Südhof. Cei trei au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru medicină pentru „descoperirile lor în domeniul sistemului care reglează traficul intracelular, un sistem major de transport din celulele noastre”, potrivit Mediafax.

Din 1901, Premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit de 102 ori. Premiul Nobel pentru medicină nu a fost acordat în nouă ani: 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 și 1942.

Cel mai tânăr laureat este Frederick G. Banting, care avea 32 de ani când a primit Premiul Nobel pentru medicină, în 1923. Cel mai bătrân laureat este Peyton Rous, care avea 87 de ani când a primit premiul, în 1966.

Din cei 199 de laureați ala Premiul Nobel pentru medicină, doar 10 au fost femei: 1947 – Gerty Cori; 1977 – Rosalyn Yalow; 1983 – Barbara McClintock; 1986 – Rita Levi-Montalcini; 1988 – Gertrude B. Elion; 1995 – Christiane Nüsslein-Volhard; 2004 – Linda B. Buck; 2008 – Françoise Barré-Sinoussi; 2009 – Elizabeth H. Blackburn și Carol W. Greider.

Laureații premiului Nobel pentru medicină din ultimii 10 ani au fost:

Premiul Nobel pentru medicină 2012: Shinya Yamanaka (Japonia) și John B. Gurdon (Marea Britanie)

Premiul Nobel pentru medicină 2011: Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Franța), Ralph Steinman (Canada)

Premiul Nobel pentru medicină 2010: Robert Edwards (Marea Britanie)

Premiul Nobel pentru medicină 2009: Elizabeth Blackburn (Australia/ SUA), Carol Greider și Jack Szostak (SUA)

Premiul Nobel pentru medicină 2008: Harald zur Hausen (Germania), Françoise Barré-Sinoussi și Luc Montagnier (Franța)

Premiul Nobel pentru medicină 2007: Mario Capecchi (SUA), Oliver Smithies (SUA) și Martin Evans (Marea Britanie)

Premiul Nobel pentru medicină 2006: Andrew Z. Fire (SUA) și Craig C. Mello (SUA)

Premiul Nobel pentru medicină 2005: Barry J. Marshall (Australia) și J. Robin Warren (Australia)

Premiul Nobel pentru medicină 2004: Richard Axel (SUA) și Linda B. Buck (SUA)

Premiul Nobel pentru medicină 2003: Paul C. Lauterbur (SUA) și Peter Mansfield (Marea Britanie)

PREMIILE NOBEL 2014 – CALENDAR

Decernarea Premiilor Nobel 2014 va continua marți, 7 octombrie, când va fi anunțat Nobelul pentru fizică, în vreme ce Premiul Nobel pentru chimie va fi decernat miercuri, 8 octombrie.

Potrivit tradiției, și spre deosebire de celelalte premii, data la care va fi anunțat Nobelul pentru literatură va fi comunicată doar cu câteva zile înainte. De obicei, acest premiu este anunțat într-o joi. Premiul ar putea fi atribuit în acest an pe 9 octombrie.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinței exprimate de fondatorul prestigioaselor distincții, Alfred Nobel – va fi anunțat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Laureații vor primi câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie. Ei își vor primi Premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm și la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

Citește și